Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Rendezvények:

A Tótvázsony – Balatonszőlős – Pécsely – Tótvázsony útvonalon napközben 16,4 km-es kerékpáros körversenyt rendeznek, ami miatt a környező utakon ideiglenes forgalomkorlátozásra, és megnövekedett biciklis forgalomra készüljenek az arra közlekedők! (A verseny a 7304-es jelű Balatonfüred-Tótvázsony összekötő utat, a 7307-es jelű Aszófő-Tótvázsony összekötő utat, továbbá a 7338-as jelű Balatonakali-Balatonszőlős összekötő utat érinti.)

Félmaratont szerveznek Öskü térségében, ami miatt 11:00 és 13:00 között félpályás korlátozásra kell számítani az Öskü-Gyulafirátót összekötő út elején, a Fő utcai szakaszon, illetve a 8-as főútról a Fő utcára vezető lehajtó ágon (80634-es jelű ág). 

Gyorsforgalmi utak:

Az M1-es autópálya Biatorbágy és Tatabánya közötti szakaszán jelenleg három munkaterületnél is forgalomterelés van érvényben a felújítási munkák miatt. A 17-es és a 29-es km között Biatorbágy térségében, a 34-es és a 46-os km között a bicskei szakaszon, valamint Tatabányánál az 54-es és a 64-es km között a terelt szakaszokon sávelhúzással biztosított mindkét irányban a 2-2 forgalmi sáv.
- Hegyeshalom felé a 17-es és a 28-as km között a teherautókat csak a leálló sávon engedik, a személyautók az ellenkező oldal belső sávján közlekedhetnek. A 26-os jelű Zsámbék-Herceghalom kijárat csak a leálló sávról érhető el, az átterelt sávon közlekedők számoljanak vele, hogy csak Bicskénél tudnak lehajtani a pályáról.
- A főváros felé tartó oldalon a 39-es jelű bicskei csomópontot még zárva tartják. Ott sem le-, sem pedig felhajtani nem lehet. Korábban az 56-os Tatabánya-Óváros, vagy később a 27-es zsámbéki csomópont használható. Az ellenkező oldalon, Hegyeshalom felé a csomópontban nincs korlátozás. 
- Budapest felé, a 17-es km-nél lévő biatorbágyi csomópont nem használható a forgalomterelés miatt. 
- A Győrt elkerülő szakaszon javítják a 125-ös km-nél lévő Rába-híd dilatációs szerkezetét. Budapest felé a járműveket sávelhúzással a leálló és a külső sávra terelik. A Hegyeshalom felé haladó teherautókat a belső sávra irányítják, a személyautók az ellenkező oldal belső sávját is használhatják. 

Az M1-es és az M7-es autópályák közös szakaszán, a budaörsi bevásárló központoknál az autópálya fölötti hidat felújítják. A 9-es km-nél lévő munkaterületnél, a híd alatt sávlezárás mellett dolgoznak. Fontos, hogy a pálya feletti „körhídra” a főváros felől nem lehet felhajtani, kerülni közvetlenül a híd utáni kijáratnál lehet. Az ellenkező oldalon, Budapest felé a gyorsító sávon megszűnt a korlátozás. (70403-as csp. ág)

Az M5-ös autópályán,
- a Budapest felé vezető oldalon, Petőfiszállás térségében a 122-es és 127-es km között burkolatfelújítási munkálatokat végeznek. A felújítási munka ideje alatt a Budapest irányába tartó forgalmat a külső- és leálló sávba terelik a belső sáv zárása mellett.
- Napközben sövényt vágnak a főváros felé vezető oldalon, Kiskunfélegyháza térségében. A 110-es és 105-ös km között mozgó terelés mellett haladva zárják a belső sávot.
 (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M43-as autópályán, a 31-es km-nél lévő Kéthalmi pihenőt mindkét oldalon lezárták, burkolatfelújítás miatt. A korlátozás várhatóan nyár végéig tart. 

Az M0-s autóút déli szakaszán,
- az M5-ös autópálya felé, Nagytétény térségében a 13-as km-nél zajvédő falat építenek. Emiatt a 6-os főúti csomópontot az M5-ös autópálya felé lezárták. A budafoki kijáratnál az M1-es autópálya irányából érkezők nem tudnak a 6-os főútra lehajtani. Nekik már korábban, a 11-es kijáratnál az M6-os autópálya felé kell kerülni, és ott az első érdi, 18-as jelű kijáratnál tudnak majd a 6-os főútra rákanyarodni. Az M5-ös felé sem lehet felhajtani az autóútra a 6-os főútról.
- az M1-es autópálya felé a csepeli gerincúti (leshegyi) csomópont felhajtó ágát megnyitották, így a Csepel-szigetről már ott, a 17-es km-nél is fel tudnak hajtani az M0-s autóútra az M1-es autópálya felé. A lehajtás azonban továbbra sem lehetséges.

Az M4-es autóúton,
- visszaállt a régi forgalmi rend az Abony térségében. A 401-es főúti csomópontban ismét le lehet hajtani Abony felé, illetve a 401-es főút felől újra el lehet kanyarodni az M4-es autóútra Szolnok irányába.
- Abony elkerülő szakaszán, a 86-os km-nél az Újszilvásra vezető út csomópontját mindkét irányban véglegesen lezárták. Kerülni a 4-es főút 311-es főút útvonalon keresztül, vagy a 4-es főút Abony útvonalon lehet.
- a Budapest felé vezető oldalon, Abony elkerülő szakaszán a 91-es és a 79-es km között az út menti rézsűt javítják. Több szakaszon is sávzárásra kell számítani!

Főutak:

Az 1-es főúton,
- Biatorbágy közelében, a 14-es és a 15-ös km között új csomópontot építenek, mindkét oldalon útszűkület van érvényben.
- a 75-ös km-nél, Almásfüzitőn félpályás lezárás mellett útépítők dolgoznak.

A 2-es főúton, Dunakeszi közelében, a 14-es és a 16-os km között új kerékpárutat építenek, mindkét oldalon sávelhúzással halad a forgalom.

A 3-as főúton,
- Gödöllőn, a Szabadság úton a 30-as km-nél a vasúti pályarekonstrukció miatt kell továbbra is forgalomkorlátozásra készülni.
- a 208-as és a 209-es km között átépítik a Halmajra vezető út csomópontját, emiatt a fél útpályát lezárták. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza. 
- Novajidránynál, a 229-es és a 232-es km között lezárták a főutat az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra. A terelés előtt a 228-as km-nél, illetve a terelés után a 233-as km-nél lezárták a fél útpályát, jelzőlámpa segíti a váltakozó irányú forgalmat.

Encs határában az M30-as autópálya építése miatt a 3-as főút korrekciós építése zajlik, a váltakozó irányú forgalmat a 222-es km-nél jelzőlámpa irányítja.
Egy kicsit távolabb, Encs belterületén lezárták a 39-es főút elejét, a 3-as főút kereszteződésénél, szintén a csomópont építése miatt. A forgalmat önkormányzati utakon terelik el.

A 4-es főúton,
- a 122-es és 123-as km között, Törökszentmiklós – Surjány településrészén építési munka miatt az osztott pályás szakaszon a Törökszentmiklós felé tartók sávzárásra készüljenek!
- Kaba település határában építési munkák kezdődnek. A 190-es km-nél útszűkület követel figyelmet.

A 6-os főúton,
- Százhalombatta határában a 30-as km közelében két rövid szakaszon is félpályás korlátozás van érvényben, a vasúti pályához kapcsolódó építési munkák miatt. Napközben időszakos torlódás nehezíti a haladást.
- Hidas és Mecseknádasd között több szakaszon felújítják a burkolatot. A 163-as és a 166-os km között csak egy sáv járható, irányonként váltakozva. Munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat.
- Pécsett, a Zsolnay Vilmos úton az aknafedlapokat javítják. A 195-ös km-nél a Mohácsi úti kereszteződésnél sávlezárás mellett dolgoznak. 
- Szigetváron a Somogyapátiba vezető út kereszteződésében körforgalmú csomópontot építenek. A 233-as km-nél a félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

A 7-es főúton, Tárnok határában, a 24-es és a 25-ös km között elektromos hálózatot építenek ki, mindkét oldalon útszűkület követel figyelmet. 

A 8-as főúton,
- Várpalota határában a 31-es km-nél gyalogos és kerékpáros aluljárót építenek, Öskü felé lezárták a külső sávot. 
- a 61-es km-nél dilatációs szerkezetet javítanak, Márkó térségében. Sávzárásra készüljenek a Veszprém felé közlekedők!
- Veszprém közelében építési munka miatt a 44-es és a 48-as km között a Herend felé vezető oldalon a külső sávot lezárták. 
- Vasszentmihálynál, a 181-es km-nél útépítés miatt a forgalmat a főúttal párhuzamos terelőútra irányítják, ahol irányonként 1-1 sáv járható. 
- Rábafüzesnél, a 189-es km-nél csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták.

A 10-es főúton,
- a 30-as km-nél, Pilisjászfalun, a Bécsi úton csatornáznak. Forgalomkorlátozásra kell készülni, és a reggeli csúcsban torlódás is előfordulhat.
- csőtörés miatt lezárták a fél útpályát Táton, a Fő utcán, a 46-os km-nél.
- Nyergesújfalu keleti határában új bekötőutat építenek. Az 51-es km-nél félpályás lezárás van érvényben. 

Félpályán, jelzőlámpás irányítás mellett halad a forgalom a 12-es főúton Nagymaros és Zebegény között, ahol továbbra is zajlik a korábbi viharkárok helyreállítása a 18-as km környezetében. 

A 15-ös főúton Bezenye közelében a csatornáznak, a 8-as és a 11-es km között a Mosonmagyaróvár felé haladók útszűkületre számítsanak.

A 25-ös főúton,
- Egerben a Mátyás király úton csatornáznak. A 11-es km-nél sávlezárás van érvényben. 
- Borsodnádasd átkelési szakaszán az 55-ös km-nél csatornázás miatt útszűkület és sebességkorlátozás van érvényben. 
- a 65-ös és a 67-es km között Ózdon, a Csépány úton kátyúzás miatt útszűkület követel figyelmet. 

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hídon félpályás korlátozás van érvényben, a hídkorlát leszakadása miatt. Jelzőlámpa irányít.

A 32-es főúton, Alattyán átkelési szakaszán, a 40-es és a 42-es km között felújítási munkák miatt a fél útpályát lezárták. Napközben gyakori a torlódás.

A 33-as főúton Debrecen bevezető szakaszán, a 105-ös km-nél kátyúznak, napközben mindkét oldalon sávlezárás mellett dolgoznak.

A 42-es főúton, Földes és Báránd között az útszegélyt javítják, Püspökladány felé a 12-es és 14-es km között útszűkület van érvényben. 

A 43-as főúton, Makónál a 29-es km-nél lévő Maros-hidat felújítják. A félpályás lezárásnál munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat.  

A 44-es és a 47-es főút közös szakaszán, Békéscsaba keleti elkerülőjén megépült az új turbó körforgalom. A munkák teljes körű befejezéséig a körforgalom közelében szakaszos félpályás lezárásokra, időszakosan jelzőőrös forgalomirányításra a továbbiakban is számítani kell.  (44-es főút 120 km, 47-es főút 120-as km és 124-125 km) 

A 47-es főúton,
- Debrecen határában, az 5-ös km-nél új körforgalmú csomópont épül, ezért a járművek mindkét irányban csak egy-egy sávon haladhatnak.   
- Berettyószentmárton átkelési szakaszán, a Puskin utcában felújítják a burkolatot. A 38-as és a 40-es km között helyenként a fél útpályát lezárták, munkaidőben a forgalmat jelzőőrök irányítják. 
- Körösladány átkelési szakaszán, a 91-es km-nél napközben hídmosás miatt a fél útpályát lezárják. Az áthaladási elsőbbséget jelzőtábla mutatja.

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs, továbbá Vámospércs és az országhatár között útépítők dolgoznak. Több szakaszon is a fél útpályát lezárták, a forgalmat jelzőlámpa szabályozza.  (3-19 km, 20-30 km)

Az 51-es főúton,
- Solt közelében a felújítási munkák miatt a 82-es és a 84-es km között munkanapokon és szombaton is reggel 7 és délután fél 5 között a fél útpályát lezárják. Vasárnap nincs korlátozás. 
- Dunapataj központjában a körforgalomnál javítják a burkolatot. Napközben a félpályás korlátozásnál jelzőőrök irányítják a forgalmat.  (104-105 km)

Az 55-ös főúton,
- az öttömösi bekötőút és Tataháza között (41-72-es km) útépítők dolgoznak, helyenként félpályás lezárásra és jelzőőrös irányításra készüljenek!

Az 57-es és 58-as főutak csomópontjában burkolatjavítás és útépítés miatt kell jelentősebb forgalomkorlátozásra készülni, Pécsett a Kertvárosban, a Siklósi út és a Kanizsai Dorottya út kereszteződésében. A munkavégzés ideje alatt alkalmanként rövid időszakokra megállíthatják a forgalmat. A hétköznap reggeli és délutáni csúcsban torlódásokra kell készülni. (57-es főút, 38-as km)

A 61-es főúton, Pincehely belterületén a Kapos-hídon, annak jelenlegi műszaki állapota miatt, csak egy nyomon, váltakozó irányban halad a forgalom. a 43-as km-nél jelzőlámpa szabályozza az áthajtást. A hídon 16 tonnás súlykorlátozást van érvényben, így az ennél nehezebb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

A 63-as főúton, Sárbogárd átkelési szakaszán, az 55-ös és az 59-es km között felújítják a burkolatot. A félpályás lezárásnál munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat.

Baranya megyében, Szentlászlón, a 67-es főúton, a 11-es km-nél, fenntartási munkák miatt félpályás korlátozást vezettek be. Az arra közlekedők 40 km/h sebességkorlátozással haladhatnak el a munkaterület mellett.

A 71-es főúton, Balatongyöröknél körforgalmat építenek. A 96-os km-nél jelzőlámpa szabályozza a váltakozó irányú forgalmat. Július 13-tól már csak napközben lesz érvényben a korlátozás, akkor jelzőőr irányít majd.

A 74-es főúton, Győrvár elkerülő szakaszán, a 65-ös és a 67-es km között burkolatot újítanak fel. A félpályás lezárásnál jelzőtábla mutatja az áthaladási elsőbbséget. 

A 75-ös főúton, Nova település átkelési szakaszán a Kossuth utcában, valamint a hernyéki bekötőút közötti szakaszon felújítják a burkolatot. Az 50-es és az 52-es km között munkaidőben a fél útpályát lezárják és jelzőőrök irányítják a járműveket.

A 76-os főúton,
- Balatonszentgyörgyön az 5-ös és 6-os km-nél is burkolatjavítás miatt félpályás korlátozás van érvényben.  Gyakori a torlódás.
- Balatonszentgyörgy és Sármellék között az útépítési munkák miatt útszűkület van érvényben, de alkalmanként a fél útpályát lezárják, a 7-es és a 9-es km között.  (A 8-as km-nél a főúttal párhuzamos terelőúton haladhatnak a járművek.)  Napközben torlódások várhatók. 
- Zalaegerszeg Csácsbozsok városrésze és Alsónemesapáti között, a 48-as és 50-es km között építik az utat, ami miatt sávelhúzás, félpályás korlátozás, és 40 km/h sebességkorlátozás van érvényben.
- Zalaegerszeg közelében a Kispálira vezető önkormányzati utat egyirányúsították építési munkák miatt, ezért a főút 58-as km-énél nem lehet a településre bekanyarodni, azt csak a 74-es főútról lehet megközelíteni.

A 77-es főúton, Pula település Fő utcáján, híd- és áteresz javítás miatt kell forgalomkorlátozásra készülni a 23-as km-nél. (útszűkület)

A 84-es főúton, az M85 gyorsforgalmi út Csorna II. – Pereszteg – Sopron Kelet – Sopron országhatár közötti szakasz építése miatt, Pereszteg közelében, a 106-os km-nél félpályás korlátozás van érvényben, és a 107-es km környezetében a főút forgalmát egy mellette ideiglenesen kiépített terelőútra irányítják.

A 85-ös főúton, Csorna belterületén felújítanak egy épületet. A 26-os km-nél útszűkület és időszakosan sávlezárás követel figyelmet. 

A 86-os főúton, Körmendnél, az 53-as km-nél, az építési munkák miatt a járműveket a főúttal párhuzamos terelőútra irányítják. 

A 87-es főutat, Kőszeg közelében lezárták, mert felújítják a burkolatot. A 49-es és az 50-es km között a forgalmat a főúttal párhuzamosan kiépített terelőútra irányítják. 

A 441-es főúton, Cegléden, az Alszegi úton az 1-es km-nél útépítés miatt útszűkületen kell áthajtani.

A 446-os főúton, Békéscsabán a Szarvasi úti felüljárón kerékpárutat építenek. A városból kivezető két forgalmi sávot lezárták, a forgalom így irányonként egy-egy sávon halad. (A gyalogosok a gépjárműforgalom elől elzárt kifelé vezető sávban, kijelölt helyen közlekedhetnek.)

A 471-es főúton, Debrecen és Hajdúsámson között az építési munkák miatt az 5-ös és a 7-es km között helyenként a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányít.

A 610-es főúton Kaposvárott, a 6-os km-nél csatornáznak, a Taszár felé vezető oldalon a külső sávot lezárták.

A 611-es főúton, Sásdnál a 14-es km-nél, felújítási munka miatt a fél útpályát lezárták. Munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

A 762-es főúton, Zalaegerszegen az andráshidai Zala-hídon felújítják a hídszegélyt. Az 59-es km-nél a fél útpályát lezárták. 

A 801-es főúton Székesfehérvárnál, a 2-es km-nél az Iszkaszentgyörgy felé vezető út csomópontjában vízvezetéket javítanak. Mindkét oldalon a belső sávot lezárták, a forgalmat sávelhúzással vezetik.

Alsóbbrendű utak:

Komárom-Esztergom megyében,
- a Csolnok és Dág közötti útszakaszon híd és áteresz javítás miatt az 5-ös km-nél a fél útpályát lezárták.  (1106-os út)
- Csőtörés miatt lezárták Esztergomban a Bánomi út egy rövid szakaszát. Önkormányzati utakon lehet kerülni. (1131-es jelű út)

Heves megyében, Maklár közelében az M25-ös csatlakozási csomópontját építik ki, ezért az Ipartelepnél, a 12-es km-nél a fél útpályát lezárták.  (2501-es út)

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében,
- a Nézsa és Legénd közötti utat lezárták, mert felújítják. Nógrádsáp felé kell kerülni. (21153-as út) (1-4 km)
- a Halmaj és Abaújszántó közötti útszakaszt felújítják. Felsődobsza külterületi szakaszán a 9-es és a 10-es km között félpályás korlátozás van érvényben, a korábbi teljes útzár megszűnt.  (3703-as út)

Pest megyében,
- Csörögön, a Komárom utcai vasúti átjárót lezárták, mert felújítják. A forgalmat Csörögön belül terelik el, alsóbbrendű utakon, valamint önkormányzati utcákon. (2104-es jelű út kereszteződésénél)
- Isaszegen, a Rákóczi utcai vasúti átjáróban a fél útpályát átépítés miatt a 11-es km-nél lezárták.  (3103-as út)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Fehérgyarmat és Kisar település közötti utat felújítják. A 16-os és a 22-es km között a fél útpályát lezárták.  (4127-es út)

Békés megyében a Szarvas és Mezőberény közötti útszakaszt felújítják. Szarvas határában a 32-es és a 35-ös km között a fél útpályát lezárták.  (4641-es út)

Bács-Kiskun megyében az 54-es főút és a Bugaci bekötőút közötti utat felújítják. A közel 10 km-es szakaszon a félpályás korlátozásnál nappal jelzőőr, éjjel jelzőtábla mutatja az áthaladási elsőbbséget.  (5407-es út)

Fejér megyében, az Adony és Velence közötti úton, Pusztaszabolcson a vasúti átjárót lezárták, mert felújítják. A forgalmat Iváncsa felé terelik el.  (6207-es jelű út) (9+735 km)

Vas megyében,
- korlátozásra készüljenek a Nádasd és Csákánydoroszló közötti összekötő úton. A Halogy és Nádasd közötti útszakaszt lezárták, mert a 4-es km közelében lévő időszakos vízátfolyás hídját javítják. A járműveket Daraboshegyen keresztül terelik el.  (7446-os út) (3+702 km)  
- lezárták a Sótony-Ikervár összekötő utat hídjavítás miatt, a terelőút mindkét irányból Sárvár felé vezet. (8441-es út) 

Győr-Moson-Sopron megyében, az M85-ös gyorsforgalmi út építése miatt a 84-es főútról a Peresztegre vezető utat lezárták. Kerülni Nagycenk felé lehetséges.  (8629-es jelű út) (0+765 km)
Ugyancsak az M85-ös gyorsforgalmi út építéséhez kapcsolódóan Vitnyéden a 85-ös főút csomópontjától lezárták a Hövejre vezető utat. Kapuvár felé lehet kerülni. (8619-es jelű út) (0-3 km) 

Kompközlekedés:

A balatoni komp az előnyári menetrend szerint közlekedik. Szántódrév kikötőből 6.40 perctől 22.00-ig jár, Tihanyrév kikötőből pedig 7.00-tól 22.20 percig, 40 percenként szállítja a járműveket.
(A tömegközlekedési eszközökhöz hasonlóan a kompok zárt utastérben kötelező, a nyitott fedélzeten ajánlott a szájmaszk használata, a 1,5 méteres távolságtartás egymástól.) (Forrás: Balatoni Hajózási Zrt.)

Kamiontilalom:

A kamionstop már a nyári rend szerint szombat 15.00 órától érvénybe lép, és vasárnap este 10.00 óráig tiltja a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek közlekedését. (Ezen a hétvégén július 12-én, vasárnap este 10 óráig tart.)