Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Árvízzel kapcsolatos hírek:
A Muhi és Köröm közötti utat, Muhi közelében még zárva tartják, ott a komp sem közlekedik.

Gyorsforgalmi utak:

Az M1-es autópályán már csak a biatorbágyi szakaszon, az M0-s autóút és a Sasfészek-tó pihenőhely között (21-16 km) tart még a munka, ezért ott továbbra is sávelhúzással biztosított mindkét irányban a két-két forgalmi sáv. Fontos tudni, hogy akik az M0-sra kanyarodnának, azok a 21-es km-nél a terelés kezdetén ne térjenek át az ellenkező oldalra, hanem maradjanak a saját oldalukon. Akik ezt elvétik, majd csak a következő, 14-es jelű kijáratnál tudnak letérni az M1-esről.
- A biatorbágyi felhajtó még zárva van, ott továbbra sem lehet az M1-esre felhajtani Budapest felé.  (10478-as ág)

Az M3-as autópályán,
- Kerekharaszt és Bag között új terelést építettek ki. A Budapest felé tartókat a belső sávra és az ellenkező oldal belső sávjára terelik, míg a Vásárosnamény felé autózók a külső és a leálló sávot használhatják a 45-ös és 48 km között.
- Hajdúnánás térségében, 200-as km-nél egy híd dilatációs szerkezetét javítják. Nyíregyháza felé már nincs korlátozás, de Budapest felé a külső sávot még zárva tartják.

Az M5-ös autópályán,
- Budapest felé a 67-es km-től a 30-as ócsai csomópontig burkolati jeleket festenek, az aktuális munkaterületnél a külső sávot zárják le.
- a Röszke felé tartó oldalon, a Kecskemét-nyugat csomópontban javítják a burkolatot. Ezért a 86-os kijáratnál nem lehet az 52-es főútra rákanyarodni. Kerülni a következő Kecskemét-dél csomóponton keresztül, a főváros felé visszafordulva lehet! (az 50463-as és az 50498-as kihajtó ág)
  (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán, Balatonlelle térségében a vízelvezető rendszert javítják. Letenye felé a 140-es és a 141-es km között a leálló sávot lezárták. Munkaidőben a külső sáv forgalmát is korlátozhatják, akkor a járműveket a belsőbe terelik. 

Az M43-as autópályán, Kiskundorozsma térségében burkolatfelújítás kezdődött. Az 1-es és a 4-es km között mindkét irányban lezárták a belső sávot.

A M70-es autópályán lezárták az M7-es felé vezető oldalon a 18-as jelű tornyiszentmiklósi kijáratot km-nél, azért, hogy a rendőrségi ellenőrzést a Csörnyeföldi pihenőhelyen el tudják végezni.  (70555-ös ág)

Átadták az M76-os autóút első 5 km-es szakaszát. Az új gyorsforgalmi szakasz az M7-es autópálya 175-ös km-nél lévő holládi csomóponttól Balatonszentgyörgyöt elkerülve csatlakozik a 76-os főúthoz.

Az M0-s autóút déli szakaszán, a hárosi Deák Ferenc Duna-hídon az M1-es autópálya felé tartó kamionosok csak a külső sávot használhatják. Erre táblák és burkolati jelek is felhívják a figyelmet.

Főutak:

Az 1-es főúton, Herceghalom és Bicske között a 27-es km-nél lezárták a főutat az etyeki kereszteződésnél, mert kerékpáros aluljárót építenek. A forgalmat a párhuzamos alsóbbrendű útra terelik. 

A 3-as főúton,
- a 208-as és a 209-es km között átépítik a Halmajra vezető út csomópontját. Most a jelzőlámpás forgalomirányítás kiépítésén dolgoznak.  Útszűkület lassítja a forgalmat. 
- Novajidránynál, a 229-es és a 232-es km között lezárták a főutat az M30-as autópálya építése miatt. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra.  (229-232 km)
- Hernádszurdok és Hidasnémeti között az M30 autópálya építése miatt teljes útlezárás van érvényben. A forgalmat terelőútra irányították.  (240-242 km)

Miskolcon a 3-as főút József Attila utcai szakaszán, a Sajószigeti úti csomópont közelében egy épületet bontanak. A Szikszó felé vezető oldalon a 187-es km-nél a külső sávot elkerítik a forgalom elől, várhatóan vasárnap estig.

A 4-es főúton,
- Monornál gázvezetéket javítanak. A 34-es km-nél a fél útpályát lezárják. 
- Albertirsa és Abony között több helyszínen is gyalogos átkelőhelyet alakítanak ki. Az 52-es és a 85-ös km között rövid szakaszon, útszűkületen kell áthajtani.
- Törökszentmiklós előtt, a 113-as km-nél az M4-es autóút építéséhez kapcsolódó munkák miatt sávelhúzással terelik a forgalmat.

A 6-os főúton,
- Hidas és Mecseknádasd között felújítják a burkolatot. A 163-as és a 166-os km között munkanapokon reggel 7-től délután 5-ig az aktuális munkaterületnél a fél útpályát lezárják. 
- Pécsett, a Zsolnay negyednél a Mathiász János utcánál felújítják a távhővezetéket. A 195-ös km-nél sávlezárás van érvényben a városközpont felé. 
- Szigetváron, a 232-es km-nél egy aknafedlapot javítanak. Budapest felé útszűkület és sebességkorlátozás van érvényben. 

A 7-es főúton,
- Siófokon, a 112-es km-nél a Sió-hidat javítják. A Budapest felé vezető oldalon a külső sávot lezárták, és vele együtt a kerékpárutat és a gyalogosjárdát is elkerítették a forgalom elől. 
- a Zalakomár és a Szőkedencs közötti szakaszon egy átereszt javítanak. Az M7-es autópálya közelében a 187-es km-nél útszűkület van érvényben. 

A 8-as főúton,
- Veszprém és a litéri elágazás között útépítés miatt lezárták a megyeszékhely felé vezető külső sávot, illetve a Budapesti úti csomópont előtt, egy rövid szakaszon, kétszer egy sávos terelőúton haladnak a járművek. Ugyancsak a város elkerülőjén, átépítik az Almádi úti csomópontot, ezért ott nem lehet egyik irányba se elkanyarodni. A kijelölt terelőút a közeli Ipari parkon, illetve a 73-as főúton keresztül vezet. Csúcsidőszakban torlódások várhatók! 
- Csákánydoroszló belterületén, a 171-es km-nél a Kemestaródfa felé vezető út csomópontját lezárták, mert átereszt építenek. A forgalmat a 8-as főúton keresztül terelik el. 
- Vasszentmihálynál, a 181-es km-nél útépítés miatt a forgalmat a főúttal párhuzamos terelőútra irányítják, ahol irányonként egy-egy sáv járható. 
- Rábafüzesnél, a 189-es km-nél csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták.

A 12-es főút a Dunakanyarban, Zebegény határában a 17-es km közelében már félszélességben járható, de továbbra is a korábbi viharkárok helyreállításán dolgoznak. A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza. A főút melletti kerékpárút használható.
A 24-es km-nél a szobi kerékpáros híd lezárása miatt kényszerülnek a főúton kerekezni a biciklisek. 

A 25-ös főúton,
- Szarvaskő belterületi szakaszán csatornáznak. A 26-os km-nél egy nyolcszáz méteres szakaszon felére szűkítették le az útpályát és jelzőlámpás forgalomirányítást vezettek be. 
- a 65-ös és a 67-es km között Ózdon, a Csépány úton napközben kátyúzási miatt útszűkületre kell figyelni. 

A 26-os főúton,
- Dubicsány határában fenntartási munkát végeznek. A 34-es km-nél jelzőlámpa irányítja a forgalmat. 
- a Bánréve határátkelőhely előtt, a 43-as km-nél korábban jelentősen megrongálódott a burkolat. Ennek helyreállítását félpályás lezárás mellett végzik. Irányonként váltakozva halad a forgalom.

A 27-es főúton, a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hídon félpályás korlátozás van érvényben, mert a korlát javítják. Jelzőlámpa irányít.

A 32-es főúton,
- Szolnok közelében az M4-es autóúttal kapcsolatos építési munka miatt korlátozásra készüljenek. A 67-es km-nél a főutat lezárták, a forgalmat egy helyben megépített terelőúton vezetik. 
- Szolnokon, a vasúti felüljárón a dilatációs szerkezetet javítják. A 74-es km-nél lévő félpályás lezárásnál jelzőtábla mutatja az áthaladási elsőbbséget. 

A 33-as főúton, Debrecen közelében, Kismacs és a horgásztó közötti útszakaszon, több helyen is dolgoznak a csapadékvíz elvezető rendszeren. Útszűkület követel figyelmet.  (101 km, 99 km, 97 km) 

A 38-as főúton, Tokajnál Tisza hidat felújítják, ezért azt félszélességben lezárták. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.  (Tokaj-Rakamazi közúti Tisza-híd, Tokaji út)  (9-es km) 

A 42-es főúton,
- Püspökladány átkelési szakaszán útépítők dolgoznak. Az első egy km-es szakaszon félpályás lezárások lassítják a haladást.
- a 2-es és az 5-ös km között optikai hálózatot építenek ki. Sávlezárás és sebességkorlátozás követel figyelmet. 
- Báránd és Földes között mezőgazdasági utak kiépítését végzik. A munkaterületnél útszűkületen kell áthajtani a 10-es és a 14-es km között. 

A 43-as főúton, Makónál a 29-es km-nél lévő Maros-hidat felújítják. A félpályás lezárásnál munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

A 44-es főúton,
- Kecskemét és Lakitelek között felújítják a burkolatot. Szakaszos útszűkületre, illetve félpályás lezárásra kell számítani, ami menetidő növekedést jelent.  (8+667 km – 29+207 km) 
- a 35-ös és a 37-es km közötti szakaszt építési munka miatt lezárták. A forgalmat a főúttal párhuzamos, újonnan megépített M44-es autóúti szakaszra terelik át, ahol irányonként egy-egy sáv járható.
- a 37-es és a 38-as km között is útépítők dolgoznak, emiatt a fél útpályát lezárták, a forgalmat jelzőlámpa szabályozza. 
- Békéscsaba elkerülő szakaszán, a 120-as km-nél új csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták. Munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

A 47-es főúton,
- Debrecenben a Leiningen utcai kereszteződésnél átalakítják a csomópontot, így a Mikepércsi út többsávos szakaszán útszűkület van érvényben a 2-es km-nél.
- Sáránd déli határában, a 14-es km-nél útépítés miatt útszűkület és sebességkorlátozás lassítja a forgalmat. 
- Derecskén a Köztársaság utcában útcsatlakozást építenek, ezért a 20-as km-nél útszűkületen kell áthajtani.
- Berettyóújfalu átkelési szakaszán, a 35-38-as km között garanciális munkákat végeznek, esetenként a fél útpályát lezárják.
- Mezőberény és Békéscsaba között a 120-es km-nél, valamint a 124-es km-nél is új csomópontot építenek. A munkaterületeknél félpályás korlátozás mellett dolgoznak. 

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs, továbbá Vámospércs és az országhatár között útépítők dolgoznak. Több szakaszon is a fél útpályát lezárták, a forgalmat jelzőlámpa szabályozza.  (3-19 km, 20-30 km)

A 49-es főúton, Szamosbecsnél a 49-es és az 50-es km közötti hidat javítják. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa irányít. A 3 m-nél szélesebb járműveknek kerülniük kell! 

Baján átépítik az 51-es és az 55-ös főút kereszteződését. A körforgalmi csomópont kialakítása miatt mindkét főúton korlátozásra készüljenek! A megváltozott forgalmi rend miatt torlódások lehetnek a környéken.  (51-es főút, 160 km)

Az 51-es főúton, Solton, 85-ös km-nél, a körforgalmú csomópont közelében útépítők dolgoznak. A munkaterületnél jelzőőrös forgalomirányításra számítsanak. 

A 61-es főúton, Pincehely belterületén, a 43-as km-nél lévő Kapos-hídon, a korábbi súlykorlátozást feloldották így a teherautóknak már nem kell az M7-es autópálya felé kerülni. A félpályás lezárás és a jelzőlámpás irányítás továbbra is érvényben van. 

A 61-es főúton Böhönye térségében, a korábbi villámárvíz megrongálta a burkolatot. A 156-os és a 157-es km között a fél útpályát lezárták. 

A 64-es főúton, Simontornyán, az Igari úton csőtörés miatt bontották fel a burkolatot. Útszűkület és sebességkorlátozás van érvényben.  (1-es km)

A 71-es főúton, Keszthely térségében a 116-os km-nél építési munkák miatt a fél útpályát lezárták. Jelzőlámpa irányít, a torlódásokat a 71-es és 75-ös főút - Alsópáhok - 76-os főút - Sármellék útvonalon lehet kikerülni. 

A 75-ös főúton,
-Sármellék közelében körforgalmúvá építik át a 75-ös és a 76-os főutak csomópontját. Félpályás lezárásra és jelzőőrös irányításra készüljenek! (75-ös főút 8-as km) 
- Lenti előtt a 64-es km-nél építési munkák miatt a fél útpályát lezárták. 

A 76-os főúton,
- Balatonszentgyörgy közelében, a 4-es és a 7-es km között útépítők dolgoznak. A félpályás lezárás miatt mindkét irányban gyakori a torlódás, ezért érdemes 10-15 perces menetidő növekedéssel számolni. Nagyobb torlódás esetén érdemes a Hollád-Zalakomár-Sármellék-Alsópáhok útvonalon kerülni. 
- Balatonszentgyörgy és Sármellék között az útépítési munkák miatt útszűkület van érvényben, de alkalmanként a fél útpályát lezárják, a 7-es és a 9-es km között.  (A 8-as km-nél a főúttal párhuzamos terelőúton haladhatnak a járművek.) 
- az 57-es km-nél a főútról nem lehet Kispáli felé bekanyarodni. Kerülni a 76-os főút - 74-es főút útvonalon, a Kispáli bekötőúton lehet.

A 82-es főúton,
- a 22-es és 24-es km között csatornáznak, és kerékpárutat építenek, ezért Zirc térségében félpályás korlátozásra van érvényben.
- a Győr-Écs-Nyúl útvonalon közlekedőknek útszűkületre és esetenként jelzőőrös forgalomirányításra kell készülni, mert a 60-as és 73-as km között a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárutat építik. 

A 83-as főúton, Tét átkelési szakaszán, az 52-es km-nél az aknafedlapokat emelik szintbe. Napközben mindkét oldalon útszűkületre és jelzőőrös irányításra készüljenek! 

A 85-ös főúton, Csorna belterületén felújítanak egy épületet. A 26-os km-nél útszűkület és időszakosan sávlezárás követel figyelmet.
 

A 86-os főúton, Körmend közelében
- az 51-es km-nél aszfaltozás miatt jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú forgalmat.
- az 53-as km-nél pedig útépítési munkák miatt a járműveket a főúttal párhuzamos terelőútra irányítják.


A 87-es főutat Kőszeg közelében lezárták, mert felújítják a burkolatot. A 49-es és az 50-es km között a forgalmat a főúttal párhuzamosan kiépített terelőútra irányítják. 

A 111-es főúton, Dorog átkelési szakaszán, a 6-os km-nél új csomópontot építenek, a fél útpályát lezárták. 

Tápiószőlős külterületén, a 311-es főút 20-as km-énél átépítik a csomópontot, ezért leszűkítették az útpályát és sebességkorlátozást vezettek be. 

A 441-es főúton, Nagykőrösnél a 12-es és a 14-es km között kerékpárutat építenek. A Nyársapát felé haladónak útszűkületen kell áthaladni.

A 446-os főúton, Békéscsabán a Szarvasi úti felüljárón kerékpárutat építenek. A városból kivezető két forgalmi sávot lezárták, a forgalom így irányonként egy-egy sávon halad. (A gyalogosok a gépjárműforgalom elől elzárt kifelé vezető sávban, kijelölt helyen közlekedhetnek.) (1-es km)

A 610-es főúton Kaposvárott, a 6-os km-nél csatornáznak, illetve átépítik a víznyelőket. Taszár felé a külső sávot lezárták.

Alsóbbrendű utak:

Pest megyében,
- Isaszegen, a Rákóczi utcai vasúti átjáróban felújítási munkákat végeznek. A fél útpályát november közepéig lezárták. (3103-as út)  (11+2703 km) 
- a főváros határában a Külső Fóti úton, az M3-as autópályánál a körforgalom feletti hidat lezárták, mert javítják a dilatációs szerkezetet. A járműveket a körforgalmon keresztül terelik el.  (2102-es út)  (6+150 – 7+400 km)

Heves megyében, Nagykökényes keleti határában lezárták a Zagyvaszántó felé vezető utat, mert hidat építenek. A forgalmat sárga táblákkal jelzett terelőúton vezetik. (2132-es jelű út 0+500 km)

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében,
- Miskolcon, a Kistokajra vezető út csomópontjában új hidat építenek, emiatt a forgalmat önkormányzati utakra, illetve a 3-as főút átkelési szakaszára terelik.  (3604-es jelű út) 
- Erdőhorváti és Óhuta között felújítják a burkolatot. Mától reggel 8 és délután 4 óra között munkanapokon az útszakaszt lezárják a 17-es és a 23-as km között. Kerülni, csak nagy kerülővel a Tolcsva – Sárospatak - Sátoraljaújhely – Pálháza – Gönc – Vilmány – Fony útvonalon lehet.  (3716-os út) 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében,
- Lakitelek és Tiszakürt között, az M44-es gyorsforgalmi út építése kapcsán a Tiszakürtre vezető Petőfi utca legelejét lezárták. (4515 jelű út) Így Tiszakürt település a 44-es főút felől jelenleg csak a Táncsics Mihály utcán át közelíthető meg. (4514-es jelű útról)
- a Tiszabő és Tiszagyenda közötti úton a burkolatot javítják. A 11-es és a 16-os km között jelzőlámpa irányítja a forgalmat.  (3216-es jelű út)

Fejér megyében, Pusztaszabolcson az Iváncsára vezető Sport utca egy szakaszát burkolatcsere miatt lezárták. Kerülni Adony felé lehet.  (6205-ös jelű út)  (12-13 km)

Tolna megyében,
- a Dunaszentgyörgy – Fadd – Tolna útvonalon burkolatfelújítást végeznek. A 6-os főúti csomóponttól az M6-os autópályáig félpályás lezárás mellett dolgoznak.  (5112-es jelű út)
- Paks és az M6-os autópálya között aszfaltoznak. A 3-as és a 8-as km között félpályán engedik a forgalmat.  (6231-es jelű út)

Somogy megyében a Baté és Igal közötti úton, a Büssü település melletti Hársasberki-patak hídján súlykorlátozást és félpályás korlátozást vezettek be. Így az 5 tonnánál nehezebb gépjárművek, vontatók, mezőgazdasági vontatók és lassú járművek nem hajthatnak át a hídon. A Büssü és Igal közötti híd környezetében pedig legfeljebb csak 40-nel szabad haladni. A súlykorlátozás a menetrend szerint közlekedő autóbuszokra nem vonatkozik.  (13-as km)  (6503-as jelű út)

Komp közlekedés:

A balatoni komp Szántódrévből 6.40-től 18.40-ig, Tihanyrévből pedig 7.00-tól 19.00-ig szállítja a járműveket, 40 percenként.
  (Forrás: Balatoni Hajózási Zrt.)

A Dunán Paks és Géderlak között a komp mától 7.00-től 12.00-ig, valamint 14.00-től 16.00-ig óránként közlekedik.

A Tisza felső szakaszán, Tiszadob és Tiszalúc között újra üzemel a pontonhíd, a komp is közlekedik. A folyó középső szakaszán Vezseny és Tiszaföldvár között a kompjárat határozatlan ideig szünetel.

Muhi és Köröm között a komp a Sajó magas vízállása miatt szerda óta nem jár.

A Szamoson, Szamossályi és Porcsalma között ismét jár a komp!

Kamiontilalom:

Vasárnap (október 25.) 22.00-ig tiltja a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek közlekedését a hazai utakon.

Határinformációk / járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedések:

Információkat a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo  linken, illetve a Konzuli Szolgálat honlapján, a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs  weboldalon talál!
A járvánnyal kapcsolatos hatósági intézkedések, valamint egyéb hiteles és naprakész információk miatt látogasson el honlapunk link-gyűjteményére, melyet a hírek menüpont alatt talál meg, vagy az alábbi linken keresztül érhet el közvetlenül: https://utinform.hu/hirek/informacio-a-jarvannyal-kapcsolatos-kozlekedesi-korlatozasokrol