Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Az M1-es autópályán Budapest és Tatabánya között, két hosszabb szakaszon burkolatfelújítást végeznek. Mindkét irányban sávelhúzásos forgalomterelésre készüljenek!
Az 54-es km-nél lévő Harkályos pihenő még mindkét oldalon zárva van, de a 39-es bicskei csomópont le és felhajtóága akadály nélkül járható.
Jó hír, hogy múlt héten megnyitották Budapest felé, a 26-os km-nél lévő Zsámbék/Herceghalom csomópontot, és a 28-as km-nél lévő Zsámbéki pihenőhelyet. Ezzel egy időben viszont lezárták a 22-es km-nél fekvő Sasfészektó-pihenőt.
Napközben a terelt szakaszok környékén gyakran alakul ki torlódás, ezért érdemes hosszabb menetidővel számolni.
- a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenő továbbra is zárva van. A közelben a 144-es Lébény pihenő vagy a 119-es km-nél lévő Arrabona pihenőhely elérhető. 
- a 164-es km-nél Hegyeshalom felé a külső sávot lezárták, mert portáltáblát telepítenek, a főváros felé tartó oldalon csak a leálló sáv van zárva. illetve a gyorsító sávot is lerövidítették az M15-ös csatlakozásánál.

 

Az M3-as autópályán,

- Kál térségében a 108-as km-nél az M25-ös autóút csatlakozását építik, ezért a leállósávot mindkét oldalon lezárták.

- a 106-os km-nél a Rekettyés pihenőhelyen a Budapest felé vezető oldalon csütörtök délutánig, nem lehet tankolni. A töltőállomás ugyan nyitva lesz, de csak pihenőhelyként üzemel.  Üzemanyagot vételezni előtte, a 142-es km-nél a Geleji pihenőhelyen, vagy később, a 82-es km-nél a Borsókúti pihenőnél lehet.

 

Az M5-ös autópályán,

- Röszke felé Ócsa és Újhartyán között az elválasztó sávot kaszálják, Újhartyán és Lajosmizse között pedig a fénytörő hálókat javítják. A 31-es és a 60-as km között napközben mozgó terelés mellett a belső sávot szakaszosan lezárják.  (8.00 – 14.50) 

- Mától újabb burkolat felújítási munka kezdődik az M5-ös autópályán a Budapest felé vezető oldalon Kecskemét térségében. A 90-92 km között a külső és a leálló sávot illetve az autóspihenőt is lezárják.

- a 91-es jelű, Kecskemét-dél csomópontban mindkét irányban lezárták az 54-es főúti csomópont le- és felhajtó ágát. A kerülőút Budapest felől a Kecskemét-észak csomóponton keresztül a 445-ös főút felé vezet. A Röszke irányából érkezők pedig a Kiskunfélegyháza-észak csomóponton keresztül az 5-ös főút felé tudnak kerülni. 

- Kiskunfélegyháza térségében napközben a szalagkorlátot javítják. Budapest felé a 116-117 km között a belső sávot lezárják. .  (7.40 – 14.50)   

- Fenntartási munkákat végeznek a Röszke felé a 145-ös és a 139-es km között, illetve a főváros irányába a 139-es és a 147-es km között. A belső sávot zárják le a munkaterületeknél 7.40 és 15.00 óra között.  (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

 

Az M7-es autópályán,

- a 88-as km-nél, a balatonvilágosi csomópont közelében a 710-es főút majdani csatlakozó csomópontját építik. A leálló sávot mindkét oldalon elkerítették a forgalom elől, de Letenye felé csak két szűk sáv használható, egy rövid szakaszon.

Tegnap elkezdődött a balatonvilágosi szakasz felújítása. A Letenye felé vezető sávokat lezárták, a forgalmat a 90-es és a 96-os km között átterelik a Budapest felé vezető oldal belső sávjára, a főváros felé közlekedők a külső és a leálló sávot használhatják.

- a 175-ös km-nél lévő holládi csomópontban kerékpárhidat építenek. A munkaterületnél a belső sávot mindkét oldalon még zárva tartják. 

 

Az M31-es autópályán, az M0-s autóút felé a 11-es km-nél, valamint a 7-es és az 5-ös km között a burkolatot javítják. A munkaterületek mellett a belső sávba kell sorolni.  

 

Az M35-ös autópályán, a Debrecen-észak csomópont közelében a 34-es km-nél új csomópontot építenek. Mindkét oldalon sávelhúzással terelik a forgalmat, sebességkorlátozás mellett. 

 

Az M0-s autóúton,

- Nagytétény és Dunaharaszti között továbbra is felújítási munkák folynak, ezért egy összefüggő, 12 km-es szakaszon van zárva az M1-es felé vezető oldal. A járműveket az ellenkező oldalon vezetik, két-két szűkített sávon. Az M51-es autóút csomópontjánál rövidítettek a terelésen, ezzel könnyebbé vált a felhajtás az M0-s autóútra, az M5-ös felé tartók pedig a 22-es km-től már három sávot használhatnak.

Az M1-es autópálya felé, a 19-es km-nél lévő szigetszentmiklósi csomópont felhajtóága újra használható, de aki a szigetről szeretne feljutni az autóútra, készüljön rá, hogy csak egy rövid gyorsítósávon teheti ezt meg, így erős forgalom esetén nehéz besorolni a teherautók közé.

A következő, 16-os km-nél fekvő halászteleki kijárat még zárva van, így az M5-ös felől érkezők a Csepel-szigetre csak Szigetszentmiklósnál, a 19-es kijáratnál tudnak kihajtani. Ha azt elmulasztják, akkor már csak a 6-os főúti, budafoki kijáratánál van lehetőség visszafordulni.

- A kerékpárosok a Deák Ferenc hídon (Hárosi-Duna hídon) újra áthajthatnak a munkaterület mellett. 

- az M1-es felé a diósdi tető és az Annahegyi pihenőhely között a burkolatot javítják. A 7-es és az 5-ös km között a külső sávot lezárták, de emellett még két sáv használható.

- A keleti szektorban a Megyeri híd felé, a 62-69 km között szintén a burkolatot javítják. 9.00-től 15.00 óráig sávlezárás mellett dolgoznak.

 

Az M2-es autóúton,

- a 17-es és a 28-as km között ma fénytörő hálókat telepítenek a két oldal közé, napközben mindkét oldalon sávelhúzással terelik a forgalmat. (9.00 és 15.00 között)

- a gödi és a rádi csomópont között, a 29-es és a 38-as km között a forgalom már az újonnan megépült, főváros irányába tartó oldalon, irányonként egy-egy sávon halad. Elkészült az új sződligeti csomópont is, amit szintén használhatnak az autósok, a régi csomóponti ágakat pedig lezárták. 

 

Az M15-ös autóúton, az 1-es és a 12-es km között a Rajka felé vezető oldalon, már a felújított útpályán halad a kétirányú forgalom.

- a 2-es km-nél lévő 1-es főúti csomópontban az M1-es autópálya felé lezárták a le- és a felhajtó ágat. A javasolt terelőutakat sárga táblák jelzik. A Rajka felé vezető oldalon a le- és a felhajtó ág is nyitva van.  (10532-es és a 10533-as ága) 

- a 14-es km-nél, a rajkai csomópontban a határ felé vezető oldalon már megnyitották a lehajtóágat, ugyanakkor Rajka felől, az M15-ös autóútra, az M1-es autópálya felé jelenleg nem lehet felhajtani.  (10536-os ág) 

 

Az M70-es autóúton a bővítési munkák miatt Letenye és Tornyiszentmiklós között a 3-as és a 17-es km között a forgalmat a Szlovénia felé vezető oldalra terelték át, ahol irányonként egy-egy sávon lehet közlekedni. A terelés miatt a 11-es jelű muraszemenyei csomópontban az M7-es felé vezető oldalon nem lehet az autóútról le-, illetve az autóútra felhajtani.  A 15-ös km-nél lévő a Csörnyeföldi pihenőt is zárva tartják még mindkét oldalon. 

 

Az M86-os autóúton, a 81-es és a 86-os km között a sövényt vágják. Szombathely felé a belső sávot szakaszosan lezárják.

 

Az 1-es főúton Győrött, a Likócsi körforgalom és az Ipar utca közötti útszakasz bővítése befejeződött, így a forgalomkorlátozásokat és  a terelést feloldották.  

 

A 2-es főúton,

- Gödön a 25-ös km-nél járdát építenek, útszűkület és sebességkorlátozás lassítja a le forgalmat. 

- Vácon a 34-es km-nél jelzőlámpát telepítenek, ott is útszűkületen kell áthajtani. 

 

A 3-as főút,

- Gödöllőn átvezető szakaszán, Máriabesnyő településrészen a 31-es km-nél új buszmegállót építenek. Az útszűkületre táblák hívják fel a figyelmet. 

- 81-es és 82-es km-e között építési munkákat végeznek, Gyöngyös belterületén. Az M3-as felé szakaszos sávzárásra kell készülni! 

A 3-as főutat az M30-as autópálya építése miatt másfél évre lezárták Novajidránynál. A forgalmat a településen keresztül terelik, és egy ideiglenes terelőúton engedik vissza a járműveket a 3-as főútra.  (229-232 km) 

 

A 4-es főúton,

- Üllő elkerülő szakaszán, a Gyömrő felé vezető út csomópontjánál a járműveket az új körforgalmi csomópontok között kiépített felüljáróra terelik.

- Abony elkerülő szakaszán, a 77-es km-nél építési munka miatt mindkét irányban sávlezárás lassítja a forgalmat. A 401-es főúti csomópontban a Szolnok felől érkezők nem tudnak Abony, illetve Cegléd felé lekanyarodni. A javasolt terelőutat sárga táblák jelzik.  - Nyírbogdány és Székely között felújítják a burkolatot. A 293-es és a 295-ös km között sávlezárásra és sebességkorlátozásra készüljenek! 

 

A 6-os főúton,

- Dunakömlőd és Paks között, a 107-es km-nél, ahol korábban megcsúszott az út menti löszfal, már nincs sávlezárás, csak útszűkület és 70 km/h-s sebesség korlátozás van érvényben! 

- Darány átkelési szakaszán az úttartozékokat javítják, ezért a 250-252 km között a fél útpályát szakaszosan lezárják.  

 

Székesfehérváron a torlódások csökkentésének céljából új közlekedési táblákat helyeztek ki az Új-Csóri úti körforgalomnál Várpalota és az elkerülő út felől, valamint a bevásárló központ (Auchan) körfogalmánál Veszprém felől. A táblákon az úgynevezett „cipzár elv” használatára hívják fel a figyelmet, melynek megfelelő alkalmazásával csökkenhet a torlódás mértéke, így a várakozás időtartama is.

 

A 8-as főúton,

- a 61-es km-nél lévő Márkói-völgyhídon a Herend felé tartó oldalon lezárták a külső sávot, mert javítják a burkolatot. 

- az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál (177-es km), Rönöknél (184-es km), valamint Jakabházánál (186-os km) az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt útszűkületen kell áthaladni. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

 

A 12-es főúton, Verőcén az 5-ös km-nél a vízművek szakemberei dolgoznak, napközben forgalomkorlátozás van érvényben. 

 

A 21-es főúton, Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.

 

A 24-es főúton, Sirok és Egerbakta között felújítási munkák folynak. A 42-es és a 48-as km között a fél útpályát több helyen lezárták, szükség esetén jelzőőrök irányítják a forgalmat.

 

A 25-ös főút,

- Borsodnádasdon átvezető szakaszán az 55-ös km-nél, csatornáznak, félpályás korlátozás mellett. 

- Járdánháza és Arló közötti szakaszán a 61-es és 62-es km között hasonló korlátozás van érvényben, ott jelzőlámpa szabályozza az áthaladási elsőbbséget. 

 

A 27-es főúton,

- Edelény belterületén a 9-es és 11-es km között kerékpárutat építenek, az útszűkületre táblák figyelmeztetnek. 

- a 15-ös km-nél a szendrőládi Bódva-hidat javítják. Félpályás lezárás mellett dolgoznak.

 

A 32-es főúton,

- Jászfényszaru és Jászberény között útépítők dolgoznak. A 10-es és 25-ös km között szakaszos félpályás lezárásokra és jelzőlámpás forgalomirányításra kell készülni! 

- Szolnokon, a 32-es főút 72-es km-énél a Rékasi felüljárót javítják. A fél útpályát lezárták, jelzőőrök segítik a közlekedést.   

 

A 33-as főúton, Tiszafürednél a Tisza-hídnál a 32-es és a 33-as km között csak egy sávon, váltakozó irányban engedik a forgalmat, jelzőlámpa irányít.

- Poroszlón, a főút 28-as km-nél ma filmet forgatnak.  14.00 órától holnap hajnalig többször néhány percre megállíthatják a forgalmat.

 

A 35-ös főúton, Görbeházán csatornáznak. A 39-es km-nél útszűkület mellett dolgoznak.   

 

A 37-es főúton, Gesztelynél a Hernád-híd dilatációs szerkezetét javítják. A 7-es km-nél a Szerencs felé vezető oldalon a külső sávot lezárták. 

 

A 43-as főúton, Szegeden a Bertalan Lajos Tisza-hídon, a dilatációs szerkezetet javítják. A 2-es és a 3-as km között a négyből két sávot lezártak, így irányonként csak egy sáv használható. 

 

A 44-es főúton

- a Tiszaugi Tisza-hídon garanciális javításokat végeznek. A 32-es km-nél napközben többször jelzőőrös iránytást vezetnek be.

- Kondoros és Békéscsaba között a 101-es km-nél az M44-es építéséhez kapcsolódó munka miatt lezárták, de a forgalmat terelőúton vezetik.

- Ugyancsak az M44-es építéséhez kapcsolódó munkák miatt a Murony felé tartó bekötőutat is lezárták, a forgalmat pedig egy helyben megépített terelőúton vezetik.  

 

Békéscsaba keleti elkerülőjén, a 44-es és a 47-es főút közös szakaszán megváltozott a forgalmi rend. Az M44-es építése kapcsán a járműveket jövő nyárig egy ideiglenes terelőúton, illetve egy körforgalmú csomóponton keresztül vezetik el.  (44-es főút 120 km, 47-es főút 124-125 km) 

 

A 47-es főúton,

- Tépe és Berettyóújfalu között kerékpárutat építenek két hosszabb szakaszon is, félpályás lezárás mellett dolgoznak. Nappal jelzőőrök, éjjel jelzőlámpa szabályozza a forgalmat a 24-es és 34-es km között. 

-Berettyóújfalu belterületén, a Puskin utcán, a Berettyó folyó feletti hidat javítják. A 38-as km-nél a fél útpályát lezárták. 

 

A 48-as főúton, Debrecen és Vámospércs között útépítők dolgoznak, a 18-20 km között helyenként félpályás lezárásra kell számítani, jelzőlámpa szabályozza az áthaladási elsőbbséget.    

 

Az 53-as főúton,

- Akasztó belterületén gyalogos átkelőhelyet építenek. A 18-as km-nél a fél útpályát lezárták. 

 

Az 54-es főúton,

- az M5-ös autópálya csatlakozásánál átépítik a burkolatot és új körforgalmú csomópontok épülnek. A 6-os km-nél félpályás korlátozást vezettek be. Fontos, hogy a főútról jelenleg nem lehet felhajtani az M5-ös autópályára sem Budapest, sem pedig Szeged felé. 

- Soltvadkert térséglében, a 44-es és 50-es km között javítják a burkolatot. A munkaterületnél félpályás lezárásra és jelzőőrös irányításra kell számítani.

- Császártöltés belterületén kerékpárutat építenek. A 72-es km-nél félpályás korlátozás mellett haladhatnak a járművek. 

 

Az 55-ös főúton, Baján a Köztársaság téren építési munkák miatt a fél útpályát lezárták. A 100-as km-nél a forgalmat jelzőlámpa irányítja.  

 

A 61-es főúton, Pincehely belterületén a Kapos-hídon, annak jelenlegi műszaki állapota miatt, csak egy nyomon, váltakozó irányban halad a forgalom, melyet jelzőlámpa szabályoz.  (43-as km-nél)  (12.31-ig)

A hídon 16 tonnás súlykorlátozás van érvényben, így az ennél nehezebb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

 

A 67-es főút és a 61-es főút találkozásánál, Kaposvár északi határában a 61-esre való fel- és lehajtást biztosító két körforgalomban megváltozott a forgalmi rend. 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be és terelőelemeket telepítettek a burkolatba, hogy meggátolják a szabálytalan sávváltást. Így ne megszokásból vezessenek a két körforgalomban, hanem az új forgalomtechnikai jelzéseket és korlátozásokat betartva közlekedjenek, a balesetek elkerülése érdekében!

 

A 71-es főúton, Badacsonytomaj átkelési szakaszán, a 75-ös és a 78-as km között optikai kábelt kötnek be, emiatt a fél útpályát két helyen is lezárták. Munkanapokon reggel 7 órától 18 óráig jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

 

A 76-os főúton,

- Balatonszentgyörgy térségében az 6-os km-nél a burkolatot javítják. A félpályás lezárásnál jelzőtábla irányítja a forgalmat.

- Sármellék és Szentgyörgyvár között a 20-as km-nél építési munkák miatt a fél útpályát lezárták.

- Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél sávzárásra kell számítani, mert a burkolatot javítják. Egy rövid szakaszon a forgalmat helyben kiépített terelőútra irányítják. 

 

Kisbéren, a 81-es főút átkelési szakaszán útépítők dolgoznak. A 45-ös és 50-es km között helyenként felére szűkül az útpálya. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik.  

 

Farmoson, a 311-es főút Szelei úti szakaszán, a 11-es km közelében közműépítés miatt csak egy sáv járható. Az elsőbbségi viszonyokat táblák jelzik. 

 

A 400-as főúton, Üllő átkelési szakaszán a bevásárlóközpontnál építési munka miatt a fél útpályát lezárták.  (9-es km) 

 

A 403-as főúton, Nyírtura közelében átépítik a sényői kereszteződést. A 13-as és 14-es km között a fél útpályát lezárták.

 

A 441-es főúton, Nagykőrösön a Kecskeméti úton felújítják a járdát egy rövid szakaszon. A Szolnoki út és az Ady Endre utca között útszűkületen kell áthajtani.  (16+700 km) 

 

A 471-es főúton, Debrecen és Hajdúsámson között a bővítési munkák miatt a 3-as és 7-es km között két helyen is félpályás lezárást vezettek be. A reggeli és délutáni csúcsidőszakban jelzőőr segíti a közlekedést. 

 

Az 510-es főúton, Taksony belterületén a Fő úton csatornáznak. A 22-es km-nél útszűkület lassítja a forgalmat.   

 

A 762-es főúton, Zalaegerszegen a Hock János utcában közműépítés miatt jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú forgalmat.  (57-es km)  

 

Lezárták a Bicske és Mány közötti út egy részét a Csabdi-halastónál, mert felújítják a Szent László-patak hídját. A forgalmat a bicskei 1-es főúti körforgalmú csomópont után a bevásárló központ melletti Csabdi útra irányítják, majd az M1-es autópályával párhuzamos terelőúton vezetik, amit sárga táblák is jeleznek. A Zsámbék felől érkezőket is erre a terelőútra irányítják. 

 

Gödöllőn még zárva tartják az Állomás utcai vasúti átjárót, mert felújítják. A forgalmat továbbra is mellékutcákra terelik.

 

Karcag belterületén, a Széchenyi István sugárúton beszakadt a burkolat. A helyreállítás idejéig az utat lezárták, a forgalmat helyben terelik el.  (4206-os út) 

 

Hajdú-Bihar megyében, Nagyrábé belterületén a Széchenyi István úton csatornáznak, ezért azt lezárták. A forgalmat helyben terelik el.  (5+100 km)  (4226-os jelű út) 

 

Békés megyében, Csanádapáca belterületén a Szent Gellért út egy szakaszát csatornázás miatt lezárták. A forgalmat elterelik. (4453-as jelű Gerendás-Csanádapáca összekötő út) 

 

Tiszaföldvár központjában a Mártírok útja és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében körforgalmú csomópontot építenek. A munkák miatt a Kossuth Lajos utca mintegy 50 méteres szakaszát lezárták. A járműforgalmat helyben terelik el, a teherautókra vonatkozó behajtási korlátozásokat pedig az érintett terelőutakon feloldották. A munkálatok várhatóan október elejéig tartanak.  (4633-as út, Kossuth Lajos u. 7+37 – 7+87 km) 

 

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején lezárták a vasúti átjárót. A Hajdúszovát felől érkezőket Ebes felé terelik.  (4805-ös jelű Debrecen-Bihartorda összekötő út)  (0-1 km)

Fejér megyében az Enying és Kabókapuszta közötti utat felújítják, kijavítják a padkát és az út menti árokrendszert. Félpályás lezárásra és sebességkorlátozásra készüljenek!   (6404-es jelű út)  (1-3 km) 

 

Sümeg belterületén a Kossuth Lajos utca és az Árpád utca találkozásánál körforgalmat építenek, ezért a 17-es km-nél lezárták a kereszteződést. Kerülni a sárga táblákkal kijelölt önkormányzati utakon lehet.  (Tapolca-Sümeg és a Keszthely-Sümeg összekötő utak kereszteződése) 

 

A Fertőrákos és az országhatár közötti utat felújítják, ezért azt lezárták. Kerülni Sopron felé lehet. (8532-es jelű Fertőrákos-országhatár összekötő út) 

  (Forrás: NIF Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztó Zrt.)

 

Az M85-ös gyorsforgalmi út építése miatt a 84-es főútról a Peresztegre vezető utat lezárták. Kerülni Nagycenk felé lehetséges.  (8629-es jelű út) 

 

A balatoni komp a kora őszi menetrend szerint közlekedik. Szántódrévből 6.40 perctől 20 óráig jár, Tihanyrévből 7 órától 20.20 percig, 40 percenként szállítja a járműveket. (Legközelebb szept. 30-án lesz változás!)

 

A folyami kompok általában napkeltétől napnyugtáig közlekednek.

A Szamoson Szamossályi és Porcsalma között a kompközlekedés az alacsony vízállás miatt szünetel.

 

A kamionstop ezen a hétvégén (szeptember 21-22.) szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lesz érvényben. Szeptember 1-től az államhatártól a telephelyig vagy lerakóhelyig sem lehet "hazamenni", ez a kedvezmény csak júliusra és augusztusra vonatkozott!