Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat honlapunk térképes nézetében talál.

Az M0-s autóúton
- a törökbálinti bevásárlóközpont és az M7-es autópálya közötti szakaszon a 3-as km-nél a két szélső sávot lezárták, mert korábban megrongálódott a burkolat. Mellette csak két sáv használható, emiatt az M1-es autópálya felől érkezők az emelkedőn lelassulhatnak. Az M7-esre a felhajtás lehetséges!
- a déli szektorban három szakaszon – Nagytéténynél (11-13 km), a hárosi Duna-hídnál (14-16 km) és Dunaharasztinál (21-24 km) – lezárták az M1-es felé vezető oldalt felújítás miatt, a teljes forgalmat pedig mindhárom munkaterületnél az ellenkező oldalon vezetik. Nagytéténynél és Dunaharasztinál irányonként két-két sávon lehet autózni, de a halászteleki és budafoki csomópontok között (16-14 km) az M1-es autópálya felé már kialakítottak 3 szűk sávot, amely valamelyest mérsékelni képes a csúcsidőszakokban a torlódást. A sávok szűk volta miatt jelentősen csökkenteni kell a sebességet. Az ellenkező irányban, az M5-ös autópálya felé továbbra is két sáv áll rendelkezésre.
- a nagytétényi korlátozás miatt az M5-ös autópálya felől érkezve nem lehet felhajtani az M6-os autópályára, kerülni a 6-os főút felé lehet. Az M1-es autópálya felől a budafoki kijáratnál nem lehet balra fordulni Érd felé, csak a főváros irányába. A 11-es jelű kijáratnál az M6-os autópályán lehet kerülni, amely az első kijáratig díjmentesen használható.
- a Csepel-szigeti szakaszon az M1-es felé vezető oldalon lezárták – szeptember végéig – a 19-es jelű szigetszentmiklósi csomópont le- és felhajtó ágát, mert az autóutat keresztező Csepeli úton körforgalmú csomópontot építenek. Az M5-ös autópálya felől érkezők ott nem tudnak kihajtani, valamint a Csepel, illetve Szigetszentmiklós felől érkezők sem tudnak felhajtani az M0-s autóútra az M1-es felé. A csomóponti ágak zárása miatt kerülni a 16-os jelű halásztelki csomópont felé lehet, amit sárga táblák jeleznek. Az ellenkező oldalon, az M5-ös autópálya felé nincs korlátozás.  Vasárnap kora estig a Csepeli úton félpályás korlátozás lesz érvényben, jelzőőrös irányítás mellett.


Az M1-es autópályán a herceghalmi és a bicskei csomópont közötti szakaszon, a 31-es és a 37-es km között Hegyeshalom felé lezárták a belső sávot. A forgalmat sávelhúzással terelik. Mindkét irányban 2-2 sáv járható (leálló sáv nélkül).

Az M2-es autóút
- bővítési munkálatai miatt Budapest és Vác között a 22-es és a 38-as km közé eső szakaszon mindkét irányban tilos az előzés és a szűkített sávokon legfeljebb 60-nal szabad haladni. A 17-es és a 22-es km között a terelést átépítették, így Budapest felé már két sáv járható, Vác felé továbbra is egy sávon halad a forgalom.


Az M3-as autópályán
- Mogyoród közelében Vásárosnamény felé a 17-es és 20-as km között csomópontot építenek. A leálló sávot lezárták, a forgalom két szűkített sávon haladhat.
- Bag térségében a 37-es és 43-as km között felújítják a Vásárosnamény felé vezető oldal burkolatát. A Budapest felé vezető oldalon a forgalom a leálló- és külső sávon haladhat, a Vásárosnamény felé vezető oldalról pedig egy sávot átterelnek a főváros felé vezető oldal belső sávjára, így irányonként 2-2 sáv járható.
- Vásárosnamény felé a bagi csomópont után a 44-es km-nél fenntartási munka miatt a belső sávot lezárták, a forgalmat sávelhúzással a külső és a leálló sávra terelik.
- Polgár térségében a 168-as és a 174-es km között két hosszabb szakaszon egy sávra szűkítették az útpályát Vásárosnamény felé burkolatfelújítás miatt.
- Vásárosnamény felé az M35-ös autópálya csomópont után a 188-as km-nél aszfaltozás miatt elkerítették a belső sávot.

Az M5-ös autópályán Kecskemétnél a 77-es és a 79-es km között hídjavítás miatt mindkét oldalon lezárták a belső sávot, sávelhúzással terelik a forgalmat.
(Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán
- a 89-es km-nél a Balatonvilágosi csomópont közelében a 710-es főút majdani csatlakozó csomópontját építik. A leálló sávot mindkét oldalon, illetve a Letenye felé vezető oldalon még a belső sávot is elkerítették a forgalom elől.
- Balatonvilágos térségében a 94-es és a 100-as km között néhány rövid szakaszon leszűkítették a sávokat és 60-as sebességkorlátozást vezettek be a Letenye felé vezető oldalon.
- Siófok térségében a 102-es és a 111-es km között Letenye felé egy, a főváros felé két sávon haladhatnak az autósok felújítás miatt. A 105-ös Siófok-Centrum csomópontban csak a főváros felé vezető oldalon lehetséges a le- és felhajtás! Személyautóval a 97-es km-nél lévő Siófok-Sóstó csomópontnál tudnak lehajtani az autópályáról. A tehergépjárművekkel a 112-es km-nél lévő Zamárdi-Felső csomópontnál lehet letérni, majd ott visszafordulni Budapest irányába és a 7-es főúton keresztül érhető el a 65-ös főút. A Letenye felé vezető oldalra való felhajtást már korábban is korlátozták! A terelőutat táblákkal jelzik.

Az M15-ös autóút
- bővítése miatt az 1-es és a 6-os km között mindkét oldalon szűkített sávokon, 60-as sebességkorlátozás mellett halad a forgalom.

Szélesítik az M70-es autóutat. A 7-es, illetve a 15-ös km-nél csak egy sáv járható, mindkét helyszínen jelzőlámpa szabályozza a váltakozó irányú forgalmat.

Az 1-es főúton
- Tatabányánál (Vértesszőlős) az 58-as és az 61-es km között útépítés miatt a fél útpályát lezárták.
- Komáromnál átépítik az 1-es és a 131-es főút csomópontját, emiatt a 131-es főutat is lezárták. Az aszfaltozási munkákat félpályás lezárással, jelzőlámpás irányítás mellett végzik. Torlódás esetén az építési terület személygépkocsival Koppánymonostor városrészen keresztül kikerülhető.

A 4-es főút
- monori szakaszán a 35-ös km-nél munkaterület miatt időszakosan egy sávon, váltakozva engedik a forgalmat.
- Albertirsa és Cegléd közé eső szakaszán (52-77 km) az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódó munkák miatt mindkét irányban sebességkorlátozások (40-60 km/h) vannak érvényben. Több szakaszon sávelhúzással terelik a forgalmat.
- 107-es és 112-es km közé eső szakaszán Szajol térségében útépítők dolgoznak, a 2x2 sávos szakaszon a főváros felé vezető oldalon a belső sávot zárták le.

A 6-os főúton
- Dunakömlőd és Paks között a 107-es km-nél korábban megcsúszott az út menti löszfal. Az omlásveszély miatt továbbra is csak egy sávon, jelzőlámpás irányítás mellett engedik a forgalmat.
- Mecseknádasd és Pécsvárad között (172-174 km) két szakaszon kell sávzárásra számítani helyreállítási és karbantartási munkálatok miatt.
- Pécs nyugati részén a 203-as km szelvényben burkolatfelújítást végeznek. Időszakos sávzárásokra kell készülni Szentlőrinc felé!
- Istvándi és Darány között (244-252) nagyfelületű burkolatjavítás miatt félpályás lezárások lassítják napközben a haladást.

A 7-es főúton Zalakomár és Galambok között (190-193 km) javítják a burkolatot. Lezárták a fél útpályát, a forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 8-as főúton Herend és Városlőd, a 69-es és 74-es km között útépítés miatt szakaszosan lezárták a fél útpályát.

A 10-es főúton Neszmélynél a 67-es és a 70-es km között útépítők dolgoznak, félpályás lezárásra kell számítani.

A 21-es főúton Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.

A 22-es főút kishartyáni szakaszán felújítás miatt az 59-es km-nél egy sávon, váltakozva halad a forgalom.

A 24-es főút több mint 3 kilométeres szakasza újul meg Mátraháza átkelési szakasza, valamint a Mátraháza és a galyatetői elágazás között. Félpályás lezárásokra kell számítani.

Felújítják Sajópüspökinél a Sajó-hidat. A 25-ös főút forgalmát egy ideiglenesen megépített hídra terelik át, ahol csak egy sávon haladhatnak a járművek. A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 26-os főúton Kazincbarcika és a sajóivánkai elágazás, a 23-as és a 26-os km között szakaszosan lezárták a fél útpályát felújítás miatt.

Sajószentpéter belterületén körforgalmú csomóponttá alakítják át a 26-os és 27-es főutak kereszteződését. A főutak forgalmát hétfő óta átterelték a csomópont már elkészült déli oldalára, ahol félpályán, váltakozó irányban lámpás vagy jelzőőrös irányítás mellett halad a forgalom. A 20 tonnánál könnyebb járművek Edelény és Tornanádaska irányába önkormányzati utakon is közlekedhetnek, a 20 tonnánál nehezebb járművek Ózd felől Múcsony, Miskolc irányából Sajóecseg felé kerülhetnek.

A 27-es főúton Edelény és Szendrőlád között a 15-ös km-nél hidat javítanak. Félpályás útlezárás mellett dolgoznak.

Felújítják a 34-es főutat a 7-es és a 10-es km között Tiszaigarnál. Nappal jelzőőr, éjjel jelzőlámpa szabályozza a váltakozó irányú forgalmat.

A 39-es főúton Gibártnál az 5-ös km-nél a korábban megcsúszott rézsű miatt egy sávon, váltakozva engedik a forgalmat, jelzőlámpa irányít.

A 44-es főút
- Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszán a 101-es km-nél az M44-es építéséhez kapcsolódó munkálatok miatt mindkét sávot lezárták, a forgalom számára helyben építettek ki terelő utat. Az érintett szakaszon 40 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben.
- Gyulát délről elkerülő szakaszán felújítási munkákat végeznek. Szakaszos félpályás lezárásokra kell számítani a Kétegyházi úti körforgalom és a Szabadkai úti csomópont között (137-139 km). A váltakozó irányú forgalmat a munkaterületeknél jelzőlámpák irányítják. A felújítás idejére a Kétegyházi úti körforgalom Gyula felé vezető ágát lezárták (4434-es jelű Gyula-Pitvaros-Makó összekötő út). A kijelölt terelőutat táblák jelzik.

A 47-es főúton Berettyóújfalunál a 38-as km-nél felújítási munkálatok miatt lezárták a fél útpályát.

Domaszéknél az 55-ös főúton a 8-as és 10-es km között burkolathibák javítását végzik, emiatt napközben félpályás lezárásokra lehet számítani.

Az 56-os főúton Szekszárdnál a 2-es és a 6-os km között burkolat felújítás miatt szakaszosan a fél útpályát lezárták.

Az 58-as főúton Pécsett a Siklósi úti vasúti felüljárót felújítják. A 2x2 sávos szakaszon a fél útpályát lezárták. Irányonként egy-egy sáv járható.

A 61-es főúton
- Alap közelében felújítják a burkolatot. A 19-es km-nél lezárták a fél útpályát.
- Pincehelynél felújítják az útburkolatot. Egy rövid szakaszon a fél útpályát lezárták. A 44-es km-nél nappal jelzőőrök irányítanak, éjszaka pedig jelzőtáblák mutatják az áthaladási elsőbbséget.

A 75-ös főúton Alsópáhok közelében az 5-ös és a 7-es km között felújítási munkák miatt félpályás lezárásra kell számítani.

A 77-es főúton
- Veszprém után a 0-s és 5-ös km között útfelújítás miatt szakaszosan lezárják a fél útpályát.
- Nagyvázsony határában (18-as km) és Monostorapátinál (33-as km) forgalomlassító, terelő szigetet építenek. A munkaterületeknél az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik.

A 82-es főúton Győrnél az M1-es autópálya csomópontnál (70-es km) felújítják a burkolatot, emiatt egy sávra szűkítették az útpályát.

A 84-es főút (119-121 km) soproni szakaszán a Kőrösi Csoma Sándor utcában, a Balfi úti és a Pozsonyi úti körforgalom közötti szakaszon burkolatjavítás miatt helyenként a fél útpályát lezárják, jelzőőr irányítja a forgalmat.

A 85-ös főút
- elején Győrnél az 1-es főút és az M1-es autópálya csomópont közötti szakaszon burkolat felújítást végeznek. Mindkét irányban sávzárásra számítsanak!
- 41-es km-ében Szárföld és Kapuvár között csomópontot építenek. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a váltakozó forgalmat.

Bősárkánynál a 86-os főút 159-es km-ében közműépítés miatt zárták le a fél útpályát.

A 442-es főúton Kunszentmárton közelében a 34-es és 36-os km között útépítők dolgoznak. Egy sávra szűkítették az útpályát. Jelzőlámpa irányít.

Kecskemét északi elkerülő útján a 445-ös főút 3-as km-énél zajvédő falat telepítenek. Egy sáv járható, váltakozó irányú a forgalom.

Hajdúsámsonnál az elkerülő utat építik. A 471-es főúton a 7-es és a 15-ös km-nél a fél útpályát lezárták.

A 491-es főúton Sonkád és Tiszabecs között (31-38 km) felújítják az útburkolatot. Félpályás lezárások lassítják a közlekedést. A váltakozó forgalmat a munkaterületeknél jelzőlámpa szabályozza.

Az 541-es főúton Kecskemétnél a Halasi úton a 3-as km szelvényben csomópontot építenek,. Sávzárásra kell számítani.

A 610-es főúton felújítják a kaposmérői szakaszt. A 13-as és 16-os km között félpályás korlátozások lassítják a forgalmat.

Zalaegerszegen, a Balatoni úton (762-es főút 55-ös km) és a Hock János utcában (762-es főút 58-as km közműjavítás miatt felbontották a burkolatot. Mindkét helyszínen váltakozva engedik a forgalmat.

Pápánál, a 834-es főút 0-s és 2-es km-e között útfelújítás miatt zárták le a fél útpályát. Jelzőörök segítik a forgalmat.

A Bicske és Zsámbék közötti úton burkolat felújítás miatt sávzárások és 40-es sebességkorlátozás lassítja az előrejutást. (1104-es jelű Bicske-Zsámbék összekötő út)

Az Őrbottyán és Veresegyház közötti úton a 15-ös km-nél körforgalmú csomópontot alakítanak ki. A munkagépek mozgása miatt időszakosan megállítják a forgalmat. (2104-es jelű Vác-Gödöllő összekötő út)

Az Imola és Kánó közötti utat lezárták felújítás miatt. A Ragály – Felsőkelecsény – Rudabánya – Felsőtelekes útvonalon lehet kerülőt tenni. (2607-es jelű Ragály-Szuhogy összekötő út)

Gödöllőn lezárták az Állomás utcai vasúti átjárót. A forgalmat mellékutcákra terelik. (3104-es jelű Gödöllő-Tura-Hatvan összekötő út)

Kiskörénél lezárták a Tisza-hidat felújítás miatt. A munka során a vonatokat buszokkal pótolják, a közúti forgalmat pedig terelőútra irányítják. Kisköréről a folyó túlpartján lévő Pusztataskonyba így jelentős kerülővel a Tiszanána, Újlőrincfalva, Poroszló, 33-as főút Tiszafüredi Tisza-folyó híd, Tiszafüred, Tiszaszőlős, Abádszalók érintésével lehet eljutni. A buszjáratok a Heves – Tiszafüred – Fegyvernek útvonalon közlekednek. (3209-es jelű Heves-Pusztataskony összekötő út)

Az Abaújkér és Erdőbénye közötti úton hídfelújítás miatt teljes útzárat vezettek be a 12-es km szelvénynél. A forgalmat a Mád – Abaújszántó útvonalra terelik. (3705-ös jelű Abaújkér-Szegilong összekötő út)

Burkolat felújítás miatt lezárták a Dombrád és Pátroha közötti útszakaszt. Gégény felé terelik a forgalmat. (3828-as jelű Dombrád-Nyírtass összekötő út)

Lezárták a Körösladány és Gyomaendrőd közötti Gyomai Hármas-Körös-hidat. Csak gyalogosok és kerékpárosok (tolva) közlekedhetnek rajta. A 7,5 tonna alatti járművek, illetve a menetrend szerinti autóbuszok a terelőútként kijelölt, úgynevezett „Olajosok útján” a 46-os főút felé közlekedhetnek, ott viszont az út jellege miatt kavicsfelverődésre lehet számítani! A 7,5 tonnánál nehezebb járműveket és minden további járművet a 46-os főút – Csárdaszállás – Köröstarcsa – 47-es főút – Körösladány útvonalra terelik. (4232-es jelű Körösladány-Gyomaendrőd összekötő út)

Tiszakürtön, az M44-es építési munkálatai miatt lezárták a Táncsics Mihály utca egy szakaszát. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított terelőútra irányítják. (4514-es jelű Tiszakürt - Csépa összekötő út)

Cserkeszőlő határában a Cibakházára vezető összekötő utat a 44-es főút és a Tiszakürti elágazás között lezárták az M44-es építési munkálatai miatt. A forgalmat egy közeli, ideiglenes terelőútra irányítják, ahol váltakozva engedik a járműveket. (4633-as jelű Martfű - Cserkeszőlő összekötő út)

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején lezárták a vasúti átjárót. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított útra irányították. (4805-ös jelű Debrecen-Bihartorda összekötő út)

Nagykanizsán lezárták az Ady Endre utca egy szakaszát és a Szemere utcát közműjavítás miatt. Mellékutcákon lehet kerülni. (6804-es jelű Nagykanizsa-Gyékényes összekötő út)

A Rábagyarmat és Csörötnek közötti úton a 4-es km-nél helyreállítják a rézsűt. Munkanapokon 7.00-tól 17.00-ig lezárják az érintett útszakaszt és a forgalmat a Rönök – Rátót útvonalra terelik. Munkaszüneti napokon, valamint munkanapokon 17.00-tól 7.00-ig félpályás korlátozás mellett engedik a forgalmat. (7461-es jelű Rátót-Rábagyarmat-Csörötnek összekötő út)

Teljes lezárás mellett újítják fel a Kesznyéten és Tiszaújváros közötti közvetlen összeköttetést biztosító Sajó-hidat. Ezért – várhatóan november közepéig – Kesznyéten felől a 35-ös főutat a Bőcs – Sajólád – Muhi útvonalon keresztül lehet elérni. Személyautók számára alternatíva lehet a Girincs és Sajószöged között közlekedő komp vagy Muhi és Köröm között a pontonhíd. (36107-es jelű Sajóörös bekötő út)

Szegvárnál lezárták a Réti telepre vezető hidat. A korlátozás elsősorban a gépjármű vezetőket érinti. A Réti telep megközelíthetősége a továbbiakban az úgynevezett Jakó kövesúton keresztül történik. Ez idő alatt a Jakó kövesutat folyamatosan karbantartják, valamint a Tiszai utcát meghosszabbítják (Száraz zsilipen keresztül a rakodó irányába). A híd lezárása a gyalogosokat, kerékpárosokat és a motorosokat nem érinti. (45126-os jelű Szegvár bekötő út)

Felújítási munkákat végeznek a Csepel és Szigetszentmiklós közötti úton. Az M0-s autóút és a Csepeli út találkozásánál körforgalmú csomópontot alakítanak ki, amely időnként jelentős forgalomkorlátozással jár. (A munkálatok miatt az M0-s M1-es felé vezető oldalán lezárták a 19-es szigetszentmiklósi csomópont le- és felhajtó ágát. Kerülni a 16-os halászteleki csomópont felé kell.) (51101-es jelű Csepel-Szigethalom bekötő út)

Szüreti rendezvény miatt egy sávra szűkítik a 102-es főút zsámbéki szakaszát (4-8 km) és az Etyeki utcát szombaton 13 órától vasárnap hajnal 1 óráig.

Budakeszin, éjfélig lezárják a Fő utcának a Temető utca - Erkel utca közötti szakaszát. A gépjárműforgalom számára – az autóbuszok kivételével – kijelölt terelőút a Temető utca – Márity László utca – Erkel utca útvonal. A helyszínen rendőrök segítik a közlekedést.

A balatoni komp már az utószezoni menetrend szerint jár. Szántódról 6 óra 40 perctől 20 óráig, Tihanyból 7 órától 20 óra 20 percig szállítják át a járműveket, 40 percenként. (A menetrendben legközelebb október 1-jén lesz változás.)

A Tisza középső szakaszán Nagyrév és Tiszabög között az alacsony vízállás miatt szünetel az átkelés.

A Szamoson Szamossályi és Porcsalma között az alacsony vízállás miatt nem jár a komp!

A Sajón Muhi és Köröm között összeállították a pontonhidat, jelzőlámpa irányítja a forgalmat.

A kamionstop 22 órától vasárnap 22 óráig lesz érvényben. (Fontos változás, hogy szeptember 1-től az államhatártól a telephelyig vagy lerakóhelyig már nem szabad "hazagurulni", ez a kedvezmény csak júliusra és augusztusra vonatkozik!)

 

Összeállította: Lipták Gábor