Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

További információkat az esetleges változásokról, nem tervezett aktuális napi munkavégzésekről és korlátozásokról honlapunk térképes nézetében talál.

Autópályák, autóutak:

Az M0-s autóúton

- a törökbálinti bevásárlóközpont és az M7-es autópálya közötti szakaszon a 3-as km-nél az M5-ös felé a külső és a legszélső, gyorsító sávot lezárták a burkolat helyreállításáig.

- Nagytétény és Dunaharaszti között (11-24 km) felújítási munkák miatt már összességében 13 km hosszan van lezárva az M1-es felé vezető oldal. A járműveket az ellenkező oldalon vezetik, két-két szűkített sávon. Az M1-es autópálya felé a 19-es jelű Csepel-Szigetszentmiklós csomópontban a lehajtás az üzemi átjárón keresztül biztosított, de felhajtani az M0-s autóútra az M1-es felé nem lehet. Fontos tudni, hogy aki az M5-ös felől érkezik és kihajt tankolni a benzinkútra, visszatérni már nem tud az M0-sra, csak terelőúton, a halászteleki felhajtón keresztül. (50612, 50628)

- a nagytétényi szakasz terelése miatt a 6-os főúti csomópontnál jelentősen megváltozott a forgalmi rend. A 6-os főútról sem Budapest, sem Érd felől nem lehet felhajtani a körgyűrűre az M1-es felé (90441). A 6-os főúton tovább kell autózni az M6-os autópályáig, majd azon haladva érhető el az M0-s autóút. Ha az M1-es autópálya felől a budafoki kijáratnál akarnak lehajtani a 6-os útra, ott csak a főváros felé lehet elkanyarodni, Érd felé nem (90442). A javasolt terelőutat táblák jelzik.

- az M5-ös autópálya és a 4-es főúti csomópontok között, a 32-estől a 40-es km-ig tartó szakaszon ugyancsak sávelhúzásos terelésben haladhatnak a járművek. Az M5-ös felől a 4-es főút felé vezető oldalon csak a belső sávon lehet haladni, illetve egy sávot átterelnek a szembejövők oldalára. Emiatt, aki az M5-östől a 4-es főút felé halad és Gyál, Pestszentimre, Vecsés felé tart, vagy az Alacska pihenőben kíván megállni, az maradjon a saját pályaoldal belső sávjában, és ne térjen át az ellenkező oldalra! Erre sárga táblák is felhívják a figyelmet. A másik oldalon, azaz a 4-es főút felől az M5-ös felé a leálló és a külső sávon engedik a forgalmat.

Az M1-es autópályán

- Tatabánya térségében az 54-es és a 61-es km között felújítják a burkolatot. A korábbi terelést átépítették, így most Hegyeshalom felé a külső sávon, illetve sávelhúzással az ellenkező oldal belső sávján haladhatnak a járművek, míg a Budapest felé tartók a külső és leállósávot használhatják. A terelés átépítésével egyidőben megnyitották a Tatabánya-Centrum csomópontban az eddig zárva tartott fel- és lehajtóágat is. Ott csak arra kell figyelni, hogy aki Budapest felől érkezik, az az átterelésnél maradjon a saját oldala külső sávjában, és úgy tud lehajtani Tatabánya felé.

- Győr közelében a 130-as km-nél felújítják a Rábca-hidat. A Hegyeshalom felé vezető oldalon csak a belső sáv járható, ezért a forgalom egy részét sávelhúzással átterelik a szembejövők belső sávjára. Budapest irányába a külső- és a leálló sávon lehet haladni.

- a 135-ös km-nél lévő Börcs pihenőt továbbra is zárva tartják, mindkét irányban. A közelben a 144-es Lébény pihenő vagy a 119-es km-nél lévő Arrabona pihenőhely elérhető.

Az M15-ös autóúton

- a szlovák határ felé vezető oldalon a 2-es km-nél lévő le- és felhajtóágat lezárták, így az M1-es felől érkezők nem tudnak az 1-es főútra Hegyeshalom, valamint Levél település felé kihajtani, illetve onnan pedig az autóútra felhajtani. A javasolt terelőutat táblák jelzik. Ez azért fontos, mert a következő, rajkai csomópont lehajtója is zárva van, így aki nem a terelőút felé közlekedik, az már csak Szlovákiában tud visszafordulni. (10529-es jelű M15 Hegyeshalmi csp. jobb lehajtó, 10531-es jelű M15 Hegyeshalmi csp. jobb felhajtó)

- átépítik a 14-es km-nél lévő rajkai csomópontot is, ezért annak két csomóponti ága sem használható. A szlovák határ felé haladók Rajka felé nem tudnak kihajtani, és onnan az M15-ös autóútra felhajtani sem lehet az M1-es autópálya irányába. A javasolt terelőutat itt is táblák mutatják. (10534-es jelű M15 Rajkai csp. jobb lehajtó, 10536-os jelű M15 Rajkai csp. bal felhajtó)

Az M19-es autóúton, Győrszentivánnál a leállósávot mindkét irányban zárva tartják a 4-es és 6-os km között, hídépítés miatt.

Az M2-es autóúton

- a 17-es és a 22-es km között Budapest felé két sáv járható, Vác felé pedig egy sávon halad a forgalom.

- a gödi és a rádi csomópont között a 29-es és a 38-as km közé eső szakaszon a forgalom már az újonnan megépült bal pályán, irányonként egy-egy sávon halad. Elkészült az új, sződligeti csomópont is, amelyet szintén használhatnak az autósok.

Az M3-as autópályán

- Budapest felé Mogyoródnál csomópontot építenek, a 20-as km-nél mindkét sávot leszűkítették, illetve ezen az oldalon a Ring pihenőt is lezárták.

- Kál térségében a 108-as km-nél az M25-ös csomópont csatlakozását építik, ezért mindkét oldalon lezárták a belső sávot, a forgalmat pedig a külső és a leálló sávokra terelik.

Az M35-ös autópályán Debrecen közelében a 34-es km-nél új csomópontot építenek. Mindkét oldalon sávelhúzással terelik a forgalmat, 80 km/h-s sebességkorlátozás mellett.

Az M5-ös autópályán forgalomkorlátozással járó munkavégzés a mai napra nincs betervezve. (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M6-os autópályán a 178-as km-nél a Csele-patak hídján a dilatációs szerkezetet javítják. A Bóly felé vezető oldalt lezárták, a forgalmat az ellenkező oldalra terelik, ahol irányonként egy-egy sáv járható. (Forrás: Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt.)

Az M60-as autópályán Pécsudvard térségében a 26-os és a 28-as km között hídépítés miatt mindkét oldalon sávzárásra kell számítani. (Forrás: Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt.)

Az M7-es autópályán

- a 88-as km-nél a 710-es főúti csomópont átépítése miatt Letenye felé két szűkített sávon halad a forgalom, míg Budapest felé csak a leállósávot kerítették el.

- a 175-ös holládi csomópontban kerékpárhidat építenek. A belső sávot mindkét irányban elkerítették a forgalom elől, a munkaterület mellett 80 km/h sebességkorlátozás van érvényben.

Megváltozott a forgalmi rend az M70-es autóút egy hosszabb szakaszán. A bővítési munkák miatt a 3-as és a 17-es km között irányonként csak egy-egy szűkített sáv járható. A 11-es jelű csomópontban pedig Muraszemenyénél nem lehet lehajtani, illetve felhajtani az autóútra. Helyette csak a következő, 18-as jelű csomópontban Tornyiszentmiklósnál, valamint korábban Letenyénél van erre lehetőség. (70547-es jelű M70 Muraszemenye csp. jobb lehajtó, 70548-as jelű M70 Muraszemenye csp. jobb felhajtó)

 

Főutak:

Herceghalomnál az 1-es főút 21-es km-ében a zsámbéki elágazásnál új körforgalmú csomópontot építenek ki. A munkavégzés miatt a Biatorbágyra vezető párhuzamos alsóbbrendű útra nem lehet közvetlenül ráhajtani (1101-es jelű Herceghalom-M1 autópálya összekötő út), hanem csak a sárga táblákkal jelölt kerülőúton lehet megközelíteni.

Egyirányúsították az 1-es főutat Győrben a Likócsi körforgalom és az Ipar utca között (122-124 km). A belváros felé haladókat a Szent Vid utca – Pesti út útvonalra terelik, a Budapest felé haladók pedig továbbra is az 1-es főutat használhatják.

A 2-es főúton Dunakeszi északi részén a 21-es km-nél útépítők dolgoznak, mindkét irányban útszűkületen kell áthajtani.

A 3-as főúton

- Mezőkövesd-Zsórifürdőnél fenntartási munkálatokat végeznek. A 135-ös km-nél félpályás lezárás mellett dolgoznak.

- Miskolcon, a József Attila úton a 186-os km-nél az aknafedlapok és víznyelőaknák szintbe emelése miatt mindkét oldalon sávzárásra kell számítani.

A 4-es főút

- Üllőt elkerülő szakaszán a Gyömrői úti kereszteződésnél megváltozott a forgalmi rend. A jelzőlámpát kikapcsolták, a forgalmat pedig az új körforgalmak között a megépült felüljárón át engedik. A Szolnok felé irányuló tranzitforgalom számára javasolt az M5-ös autópálya – 405-ös főút útvonalat választani, illetve a Szolnok felől érkezőknek a Monor-Péteri összekötőúton át a 31-es főút ajánlott. A repülőtér felől érkezők napközben időszakos lassulásra készüljenek!

- Pilis és Cegléd közé eső szakaszán (52-86 km) az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódó munkák miatt mindkét irányban sebességkorlátozások (40-60 km/h) vannak érvényben. Több szakaszon sávelhúzással terelik a forgalmat.

- Abonyt elkerülő szakaszán a 77-es km-nél építési munka miatt mindkét irányban sávlezárás lassítja a forgalmat. A 401-es főúti csomópontban a Szolnok felől érkezők nem tudnak Abony, illetve Cegléd felé lekanyarodni. A javasolt terelőutat sárga táblák jelzik.

Debrecen belterületén, több helyen is munkavégzés nehezíti az előrejutást. Útszűkületre kell készülni többek között a 4-es főúton a 223-as km-nél a Szoboszlói úton, és a 226-os km-nél a Kassai úton, továbbá a 33-as főúton a 108-as km-nél, a Nyíl utcán is.

A 6-os főút 172-es km-ében lévő Varasdi völgyhídon karbantartási munkálatok miatt csak egy sáv járható. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik.

A magyar-horvát határon Letenyénél felújítási munkálatok miatt lezárták a Mura hidat, illetve a 7-es főúti határátkelőhelyet. Az M7-es felé kijelölt terelőutat sárga táblák jelzik. (Alternatív, elkerülő útvonalként Horvátország felé a barcsi közúti határátkelőhely ajánlott, amelyet tehergépjárművek súlykorlátozás nélkül használhatnak, vagy a berzencei közúti határátkelőhely, ahol a tehergépjárművekre 20 tonnás súlykorlátozás érvényes. A másik lehetséges kerülőút az M70-es autóút Szlovéniába vezető szakasza, amelyen keresztül az Isztriai-félsziget is elérhető. – Forrás: ORFK)

A 8-as főúton az osztrák határ közelében a rábafüzesi átkelő előtt Gasztonynál (177-es km), Vasszentmihály közelében (179-es és 181-es km), Rönöknél (184-es km), valamint Jakabházánál (186-os km) az M8-as gyorsforgalmi út építéséhez szükséges szállítási munkálatok miatt leszűkítették a sávokat. A szállítások alkalmával időnként jelzőőrök irányítják a forgalmat.

A 10-es főút tokodi szakaszán a József Attila úton (43-as km) csatornázás miatt egy sávon váltakozva halad a forgalom. Jelzőlámpa irányít.

A 14-es főúton a magyar-szlovák határnál a Vámosszabadi és Medve közötti Duna-híd dilatációs szerkezete meghibásodott. A 12-es km-nél táblák jelzik előre a szlovák oldalon lévő korlátozást.

A 21-es főúton Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.

A 25-ös főúton

- Egerben a Ráckapu téri felüljárón (16-os km) a dilatációs szerkezetet javítják. A hídon irányonként csak egy-egy sávon lehet haladni.

- Borsodnádasdnál az 55-ös km szelvényben csatornázási munkák miatt jelzőlámpa szabályozza a váltakozó irányú forgalmat.

- Arlónál a 62-es és 64-es km szelvényben csatornázási munkálatok miatt rövid szakaszon egy sávra szűkítették az útpályát. A váltakozó forgalmat jelzőlámpa szabályozza a munkaterületeknél.

- Sajópüspökinél (79-es km) felújítják a Sajó-hidat. A forgalmat egy ideiglenesen megépített hídra terelik át, ahol csak egy sávon haladhatnak a járművek. A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 27-es főúton

- Edelénynél kerékpárutat építenek, a 9-es és 10-es km-nél lezárták a fél útpályát. A munkaterületeknél jelzőlámpa irányít.

- a 15-ös km-nél javítják a szendrőládi Bódva-hidat. Félpályás útlezárás mellett dolgoznak.

A 35-ös főúton Hajdúböszörmény közelében a hajdúnánási körforgalomnál javítják a közvilágítási hálózatot. Az 54-es km-nél félpályás lezárás van érvényben.

A 37-es főúton Gesztelynél a Hernád-hídon karbantartási munka miatt az egyik sávot lezárták. A 7-es km-nél váltakozó irányú a forgalom.

A Nyíregyháza nyugati elkerülő út építése miatt a 38-as főút 35-ös km-ében lezárták a fél útpályát. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 42-es főút Biharkeresztest elkerülő szakaszán az 56-os és az 59-es km-nél javítják a vasúti felüljárót. A fél útpályát lezárták, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.

A 43-as főút szegedi szakaszán a Bertalan Lajos Tisza-hídon (2-es km) karbantartási munkákat végeznek, ezért a centrum felé vezető oldalon a külső sávot elkerítették a forgalom elől.

A 43-as főúton a nagylaki határátkelőnél új forgalmi rendet vezettek be. Ez a Románia felől érkező élőállat és növény, valamint a veszélyes anyag szállítmányokra, továbbá a 20 tonna legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsikra, mezőgazdasági vontatókra és a lassú járművekre vonatkozik. Az érintett forgalmat Nagylaknál Csanádpalota felé terelik el, ahonnan már könnyen elérhető az M43-as autópálya. A Romániába tartó tehergépkocsikat nem érinti a korlátozás.

A 44-es főút

- Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszán a 101-es km-nél az M44-es építéséhez kapcsolódó munkálatok miatt mindkét sávot lezárták, a forgalom számára helyben építettek ki terelő utat. Az érintett szakaszon 40 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben.

- Gyulát elkerülő szakaszán felújítják a burkolatot. A 137-es és a 139-es km között helyenként lezárták a fél útpályát. A munkaterületeknél jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú forgalmat.

Debrecen és Mikepércs között a 47-es főút 7-es km-ében javítják a burkolatot. A félpályás lezárásnál, napközben jelzőőrök segítik a váltakozó irányú forgalmat.

A 48-as főút fejlesztése miatt Vámospércsnél a 18-as és 21-es km között félpályás lezárások akadályozzák a forgalmat. A munkaterületeknél jelzőlámpa szabályozza a közlekedést.

Az 51-es főúton Dunaharaszti közelében a 16-os km-nél csomópontot építenek. A forgalmat a munkaterülettel párhuzamos terelőútra irányították.

A 61-es főúton Pincehelynél a Kapos-hídon (43-as km) annak jelenlegi műszaki állapota miatt egy nyomon váltakozó irányban halad csak a forgalom, melyet jelzőlámpa szabályoz. A hídon 16 tonnás súlykorlátozást vezettek be, így az ennél nagyobb össztömegű járműveknek terelőutat jelöltek ki az M7-es autópálya felé.

A 68-as főúton Csokonyavisontánál a 15-ös km-ben csatornaépítés miatt félpályás korlátozást vezettek be. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik.

A 76-os főúton Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél aluljárót építenek. A forgalmat egy helyben kiépített terelőúton vezetik, ahol irányonként egy-egy sáv járható.

A 83-as főúton Farkasgyepűnél a 7-es km-ben gyalogos járdát építenek, emiatt egy sávon, váltakozva engedik a forgalmat.

A 405-ös főúton Nyáregyháza térségében (0-8 km) javítják a burkolathibákat. Az aktuális munkaterületnél a fél útpályát zárják le, a forgalmat pedig jelzőőrök segítik.

A 448-as főút Nagylak és az M43-as autópálya közötti szakaszán (0-6 km) útépítők dolgoznak, helyenként félpályás lezárás és jelzőlámpás irányítás lassítja a közlekedést.

A 471-es főúton Debrecen és Hajdúsámson között a 4-es km-nél lévő Kondoros-csatorna hídját átépítik, ezért félpályás korlátozás van érvényben.

Debrecentől délre az M35-ös autópályát a 47-es főúttal összekötő 481-es főúton (1-5 km) burkolatjavítás miatt kell napközben sávzárásra számítani.

A 834-es főút nyárádi szakaszán a 7-es km-nél egy sávra szűkítették az útpályát fenntartási munkálatok miatt. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik.

 

Alsóbbrendű utak:

A Dunakeszit Gödöllővel összekötő úton Mogyoród nyugati határában körforgalmú csomópontot építenek. A 8-as km-nél félpályás lezárást vezettek be, jelzőlámpa irányít. (2101-es jelű Dunakeszi-Gödöllő összekötő út)

Gödöllőn lezárták az Állomás utcai vasúti átjárót. A forgalmat mellékutcákra terelik. (3104-es jelű Gödöllő-Tura-Hatvan összekötő út)

Átadták a közúti- és a vasúti forgalom számára Kiskörénél, a korábban több hónapra lezárt Tisza-hidat. Habár a járműforgalom megindulhatott, a híd környezetének karbantartása még folytatódik, ezért a közúti- és a vasúti forgalomban is érvényben marad a 20 km/órás sebességkorlátozás. (3209-es jelű Heves-Pusztataskony összekötő út)

(A híd csak egy nyomon járható a vasúti síneken, a forgalmat lámpa és sorompó szabályozza.)

Karbantartás miatt lezárták Kisvárdán a Belfő-csatorna hídját a Városmajor utcában. A forgalom egy ideiglenesen kiépített hídon haladhat. (4149-es Kisvárda nyugati összekötő út)

Szegeden a Makóra vezető Budai Nagy Antal utat lezárták a 23-as kilométerkőnél. A forgalmat mellékutcákra terelik. (4412-es Makó-Maroslele-Szeged összekötő út)

Tiszakürtön, az M44-es építési munkálatai miatt lezárták a Táncsics Mihály utca egy szakaszát. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított terelőútra irányítják. Ugyancsak Tiszakürtnél a 44-es főúttól a Csépa felé vezető útszakaszt is lezárták. Kerülni a Tiszaug – Tiszasas, illetve a 44-es főút érintésével Cserkeszőlő felé lehet. (4514-es jelű Tiszakürt - Csépa összekötő út)

Az M44-es építéséhez kapcsolódó munkák miatt a Murony felé tartó bekötőutat lezárták, a forgalmat pedig egy helyben megépített terelőúton vezetik. (4644-es jelű Békés-Kondoros összekötő út)

Hajdúszoboszlón a Szováti úti vasúti átjáró átépítése miatt a forgalmat a 4-es főút felé terelik el. (4804-es jelű Hajdúszoboszló-Hajdúszovát összekötő út)

Debrecen határában a Hajdúszovátra vezető út elején lezárták a vasúti átjárót. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított útra irányították. (4805-ös jelű Debrecen-Bihartorda összekötő út)

Veszprém megyében Csopakon, a Füredi út egy szakaszát csatornázás miatt lezárták a 4-es km-nél. A forgalmat a 71-es és a 73-as főút felé terelik el. (7221-es jelű út Lovas-Balatonfüred összekötő út)

Szélesítik, illetve felújítják a burkolatot a Mosonszolnok és Albertkázmérpuszta közötti úton, ezért azt a 12-es és a 19-es km között lezárták. A javasolt terelőutat a Mosonszolnok – 86-os főút – Jánossomorja – Várbalog – Albertkázmérpuszta útvonalon jelölték ki, melyet sárga táblák jeleznek. (8505-ös jelű Albertkázmérpuszta összekötő út)

Somlójenőnél lezárják a Petőfi utcában lévő vasúti átjárót, várhatóan este 23.30-ig. Kerülni lehet Somlóvásárhely felé a 8-as főúton. (73182-es jelű Somlójenő bekötő út)

 

Rendezvények:

Letenyén kerékpáros verseny miatt zárják le a 7-es főutat a 229-es km-nél, a Szent Imre herceg utca és a Farkas József utca között. A korlátozás várhatóan 7.00 és 17.00 között lesz érvényben. Kerülni a Pozsonyi utca-Akácfa utca-Szent Imre herceg utca-Petőfi Sándor utca útvonalon lehet.

A 354-es főúton, Debrecen és Hajdúhadház között országúti kerékpáros diákolimpiát tartanak, ami miatt napközben, várhatóan 9.00 és 17.00 között rendőri forgalomirányítással terelik el a járműveket a 4-es főút felé.

Az Őrségben kerékpáros és terepfutó fesztivált tartanak a hétvégén, ezért a térségben több úton is időszakos rendőri forgalomirányítással, továbbá megnövekedett kerékpárosforgalommal találkozhatnak az autósok.

Ezen a hétvégén kerékpáros versenyt tartanak a Velencei-tó körül. Forgalomkorlátozásra, egész nap időszakos félpályás lezárásokra és rendőri forgalombiztosításra kell készülni a 7-es főúton a 45-ös és 57-es km között, a 811-es főúton a 18-as és 33-as km között, illetve a tavat körül ölelő több alsóbbrendű úton is.

Szegeden futófesztivált és félmaratont tartanak, ami miatt a Felső-Tisza-Part egy részén napközben félpályás korlátozás lesz érvényben (4412-es jelű Makó-Maroslele-Szeged összekötő út 24-es km)

Hajóson kulturális és gasztronómiai rendezvényt tartanak. Az 54-es főút 77-es km-énél a Bajai utca és a Hajósi utca kereszteződésénél estig forgalomkorlátozás várható. (5312-es jelű Kalocsa-Bácsalmás összekötő út)

Hévízen futóversenyt tartanak, ezért a település több utcáján is időszakos forgalomkorlátozásra, rendőri irányításra kel készülni a délutáni és koraesti órákban. (7332-es jelű Hévíz-Alsópáhok összekötő út és 73254-es jelű Hévíz bekötő út)

 

Kompok, kamionstop:

A balatoni komp a tavaszi menetrend szerint közlekedik. Szántódról 6.40-től 21.20-ig, Tihanyból 7 órától 21.40-ig szállítják át a járműveket, 40 percenként. (A menetrendben legközelebb június 21-én lesz változás.)

A Dunán Tököl és Százhalombatta között reggel 7 órától 20 óráig közlekedik a komp.

A Szamoson Szamossályi és Porcsalma között határozatlan ideig szünetel a kompközlekedés.

A kamionstop ezen a hétvégén (május 18-19.) szombat este 10 órától vasárnap este 10 óráig van érvényben. (Március 1-jétől a 7-es (EURO 3-as) vagy annál magasabb környezetvédelmi besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik téli mentessége megszűnt! Az államhatártól a telephelyig vagy lerakóhelyig sem szabad "hazagurulni", ez a kedvezmény csak júliusra és augusztusra vonatkozik!)