Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

Honlapunkon ezek a hírek a térképen is megtekinthetők.

Útinform hírek

2017.08.19.

Mosonmagyaróváron lezárták a Szent István király utat (1-es főút 160-as km) a Magtár utca és a Vilmosrév utca között az augusztus 20-i ünnepi rendezvény miatt. A forgalmat az Aranyossziget utcára terelik. A megváltozott forgalmi rendre táblák figyelmeztetnek.

Balatonbogláron a 7-es főút Dózsa György úti szakaszán (140-es km) rövid időre megállítják a forgalmat 18 órától a szüreti felvonulás miatt. A forgalmat mellékutcákra terelik a rendezvényt biztosító rendőrök.

A 7-es főút letenyei szakaszán a Bajcsy-Zsilinszky utat lezárják 17 és 23 óra között rendezvény miatt. A forgalmat mellékutcákra terelik.

Hódmezővásárhelyen az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvénysorozat miatt lezárták a 47-es főút Jókai út és Petőfi út közötti szakaszát. A forgalmat a Jókai út – Szántó Kovács János utca – Deák Ferenc utca – Petőfi út útvonalra terelik.

Az 51-es főút bajai szakaszán a Deák Ferenc utca kereszteződésében (160-as km) a hónap végéig lezárták a Szentháromság tér felé vezető kanyarodó sávokat rendezvény miatt.

Tokodon a Kossuth Lajos utcában ünnepi felvonulás miatt kell korlátozásra számítani 20.00 óráig. A rendezvény ideje alatt rendőrök segítik a közlekedőket. (1118-as jelű Tokodi összekötő út)

Veresegyház belterületén a Csomádi út egy szakaszát lezárják 20.15-től 23.30-ig szabadtéri rendezvény miatt. A forgalmat a településen belül kijelölt terelőútra irányítják. (2102-es jelű Újpest-Veresegyház-Galgamácsa összekötő út)

Jászfényszarun rendezvény miatt 18 órától éjfélig lezárják a Szabadság utat a település központjában. A forgalmat mellékutcákra terelik. (3106-os jelű Vácszentlászló-Jászfényszaru összekötő út)

Polgár belterületén rendezvény miatt vasárnap reggel 5 óráig lezárták a Hősök utcát a település központjában. A forgalmat mellékutcákra terelik. (3324-es jelű Polgár-Görbeháza összekötő út)

Az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan Ráckevén lezárják a Kossuth és az Eötvös utcát egy-egy rövid szakaszon 17.45-től 20.30-ig. A forgalmat terelőútra irányítják a rendezvényt biztosító rendőrök. (5101-es jelű Csepel-Ráckeve-Kiskunlacháza összekötő út)

Jánosházán 18 órától lezárják 30 percre a Széchenyi utcát rendezvény miatt. A forgalmat rendőrök segítik. (8435-ös jelű Jánosháza-Duka összekötő út)

 

* * *

Az M0-s autóút
- déli szakaszán, a törökbálinti bevásárlóközpont és az M7-es autópálya közötti szakaszon a 3-as km-nél a két szélső sávot lezárták, mert korábban megrongálódott a burkolat. Mellette csak két sáv használható, emiatt az M1-es autópálya felől érkezők, az emelkedőn lelassulhatnak. Az M7-esre a felhajtás lehetséges!
- keleti szektorában az M1-es felé vezető oldal 67-es km-ében az M3-as csomópontnál elkerítették a gyorsító sávot egy rövid szakaszon burkolathiba miatt.
- és az M5-ös autópálya csomópontjában javítják az egyik csomóponti ág burkolatát. Az autóúton az M3-as irányából nem lehet közvetlenül az M5-ösre Budapest felé felhajtani. A terelő utat, a csomóponton belül táblák jelzik. (90459-es ág)

Az M1-es autópályán
- Herceghalom és Tatabánya között – mindkét oldalon – több szakaszon is burkolathibák miatt 100-as sebességkorlátozás követel figyelmet!
- Hegyeshalom felé az 54-es km-nél lévő Harkályos pihenőt lezárták karbantartás miatt.
- Hegyeshalom felé a 158-as km-nél lévő Lajta pihenőt építési munkák miatt lezárták. A két legközelebbi pihenőhely a 150-es km-nél lévő Hanság pihenő, vagy a 162-es km-nél lévő Moson pihenőhely. (TSM Projekt)
- a mosonmagyaróvári (160-as jelű) csomópontban a főváros felé a le- és a felhajtó ágon tengelysúlymérő berendezést telepítenek a burkolatba útszűkület és 40-es sebességkorlátozás mellett. A főpályán a leálló sávot zárták le és 80 km/órás sebességkorlátozást vezettek be az érintett szakaszon. (TSM Projekt)

Az M4-es autóút Vecsés-Üllő elkerülő szakaszáról az M0-s autóútra csak az M3-as felé lehet felhajtani, az M5-ös autópálya felé nem, mert az érintett csomóponti ágakon javítják a betonburkolatot. Az M5-ös felé tartók az M0-s autóúton a 45-ös ecseri csomópontban tudnak visszafordulni. (90477-es és 90483-as ág)

Az M5-ös autópályán
- a kecskeméti elkerülő szakaszon a 445-ös főút csatlakozásánál hidat építenek. A 79-es és a 81-es km között mindkét oldalon lezárták a belső sávot. A járműveket a külső és a leálló sávra terelik.
- sövényvágó géplánc dolgozik napközben Kiskunfélegyháza térségében (116-111 km). Budapest felé reggel fél 7-től a késő délutáni órákig a belső sávot az aktuális munkaterületnél lezárják.
(Forrás: A-WAY-ITE Zrt.)

Az M8-as Pentele hídon a 79-es km-nél dilatációs hiba miatt csak a belső sáv járható a Dunavecse felé vezető oldalon.

Az M31-es autópályán az M0-s autóút felé vezető oldalon dilatációs hiba miatt lezárták a külső sávot a 6-os km-nél.

A 4-es főút
- Albertirsa és Ceglédbercel közé eső szakaszán a Debrecen felé vezető két sávot az 55-ös és a 60-as km között építési munka miatt lezárták. A főváros felé vezető oldalon kétirányú a forgalom. A szakaszon 60-as sebességkorlátozás van érvényben.
- Ceglédbercel és Cegléd közé eső szakaszán az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódó munkák miatt a 60-as és 70-es km között mindkét irányban 60-as sebességkorlátozás van érvényben.
- 316-os km-énél Kisvárda elkerülő szakaszán csomópontépítés miatt egy sávra szűkítették az útpályát. A váltakozó forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

A 6-os főút Dunakömlőd és Paks közötti szakaszán a 107-es km-nél löszfal-omlásveszély miatt lezárták a fél útpályát. A forgalom egy sávon – jelzőlámpás irányítással – váltakozva halad.

A 8-as főúton
- a 24-es km-nél Inota közelében csomópontot építenek. A sávelhúzásos terelésnél az irányonkénti két sáv helyett, csak egy-egy sáv járható.
- Várpalota és Öskü között a 29-es és 33-as km közé eső szakaszon útépítés miatt a négy sávból kettőt lezártak, így irányonként csak egy-egy sáv járható.

A 21-es főúton
- Jobbágyi és Pásztó között a 21-es és 26-os km közé eső szakaszt lezárják hídépítési munkálatok miatt. A 22 tonnánál nehezebb teherforgalmat a Szarvasgede – Csécse útvonalra terelik. Egyéb járművekkel a Szurdokpüspöki – Pásztó útvonalon is lehet kerülni. A korlátozás az esti órákig lvan érvényben. A megváltozott forgalmi rendre táblák figyelmeztetnek.
- Mátraszőlősnél körforgalmú csomópontot építenek. A 32-es km-nél a forgalmat terelőútra irányították.

A 25-ös főúton
- Eger déli részén átépítik a 11-es km-nél lévő csomópontot. Mindkét irányban lezárták a külső sávot, ezért nem lehet Egerszalók, illetve Andornaktálya irányába elkanyarodni. Jelzőlámpa szabályozza a váltakozó forgalmat. A megváltozott forgalmi rendre és a javasolt terelő útra táblák hívják fel a figyelmet.
- Egerben az Árpád úton a 13-as km-nél csőtörés miatt lezárták Bánréve felé a külső sávot.

A 26-os főúton Vadna és Dubicsány között a 30-as km-nél lévő Sajó-híd karbantartási munkálatai miatt lezárták a fél útpályát. A váltakozó forgalmat jelzőlámpa szabályozza a zárásnál.

A 39-es főúton Gibártnál az 5-ös km-ben korábban megcsúszott a rézsű. Egy sávon, váltakozva engedik a forgalmat, jelzőlámpa irányít.

A 47-es főúton
- Debrecen és Mikepércs között a 7-es km-nél a 481-es főút új csomópontját építik. A fél útpályát lezárták, jelzőőrök irányítják a forgalmat.
- Székkutas és Hódmezővásárhely között a 193-as km-nél csomópontot építenek. Lezárták a fél útpályát. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.
- Algyőnél a 213-as km-ben mindkét oldalon sávzárásra kell számítani építési munkák miatt.

A 49-es főúton Győrteleknél a 27-es km-ben csatornázás miatt lezárták a fél útpályát. Napközben jelzőőrök irányítják a váltakozó forgalmat.

Az 55-ös főúton Ásotthalom térségében a 27-es és 41-es km között több szakaszon végeznek burkolat-megerősítést. Sávszűkítésekre és 40-es sebességkorlátozásra kell számítani. Napközben jelzőőr irányítja a váltakozó forgalmat.

Az 57-es főúton Lánycsók és Szajk között az M6-os autópálya csomóponti hídjának tartószerkezete egy baleset során megrongálódott. A 8-as km-nél sávzárásra kell számítani.

A 61-es főút 190-es km-ében Nagykanizsánál beszakadt az útburkolat, a helyreállításig lezárták a fél útpályát.

A 62-es főúton Szabadegyháza közelében a 21-es km-nél építési munkák miatt lezárták a fél útpályát, jelzőlámpa irányítja a forgalmat.

A 74-es főút 13-as és 18-as km-e között Bocskánál és Zalaszentbalázsnál csatornázás miatt több szakaszon felbontották a burkolatot. Sávszűkítésekre kell készülni!

A 81-es főúton Bakonysárkánynál a 36-os és 40-es km közé eső szakaszon, valamint Kisbérnél a 45-ös km szelvényben burkolatjavítás miatt félpályás lezárások akadályozzák a forgalmat.

Csorna közelében a 86-os főút 146-os km-énél az M85-ös építéséhez kapcsolódó munkálatok miatt egy sávra szűkítették az útpályát. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.

Szombathelynél a 87-es főút 28-as km-ében felújítják a vasúti átjárót. A forgalmat egy ideiglenesen kiépített terelőútra irányítják.

Felcsútnál a 811-es főút 39-es km-ében a bicskei elágazásnál körforgalmú csomópontot alakítanak ki. A munkálatok miatt sávzárásra, valamint jelzőlámpás forgalomirányításra kell számítani.

A 813-as út építése miatt lezárták Győrött az Ergényi lakótelep és Vámosszabadi közötti útszakaszt. A forgalmat önkormányzati utakra terelték. (1302-es jelű Bács-Vámosszabadi összekötő út)

Bonyhádon felújítják a Nepumuki Szent János hidat, emiatt a Zrínyi út érintett szakaszát lezárták, a forgalmat a városon belül kijelölt terelőútra irányították. (6535-ös jelű Bonyhád-Tevel-Murga összekötő út)

Karbantartási munkálatok miatt lezárták a járműforgalom elől a Vági Rába hidat. A szeptember elejéig tartó munkálatok ideje alatt a hídon csak kerékpárral és gyalogosan lehet átkelni. Kerülni Szany, illetve Marcaltő (esetleg Rábakecöl) felé lehet. (8426-os jelű Páli–Kemenesszentpéter összekötő út összekötő út)

Útépítés miatt lezárták a Farád és Jobaháza közötti útszakaszt. A forgalmat Rábatamási felé terelik (85-ös főút – Rábatamási útvonal). A kijelölt terelő utat táblák jelzik. (8603-as jelű Farád-Mihályi-Gyóró összekötő út)

* * *

A balatoni komp a főidényi menetrend szerint közlekedik. Szántódról az első átkelőhajó 6.40-kor, Tihanyból 7 órakor indul. A napi utolsó járatot Tihanyrévből 23.40-kor indítják. A kompok napközben 40 percenként közlekednek, a járatok menetideje 10 perc. (A menetrendben legközelebb augusztus 28-án lesz változás.)

A Tiszán
- Tiszadob és Tiszalúc között felújítás miatt szünetel a kompátkelés, viszont ugyanitt a pontonhíd üzemel.
- Nagyrév és Tiszabög között a folyó alacsony vízállása miatt szünetel az átkelés. A környéken a Vezseny-Tiszaföldvár komp, vagy a tiszaugi Tisza-híd felé lehet kerülni.

* * *

A kamionstop az ünnepi hétvégén (augusztus 19-20.) is szombaton délután 3 órakor kezdődik, és egészen vasárnap este 10 óráig lesz érvényben. A külföldről hazatérő nehéz tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig, vagy az első lerakóhelyig a tilalom idején is közlekedhetnek!

* * *

Szombaton kezdetben sok lesz a napsütés, majd a déli óráktól a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében, estétől pedig már keleten is egyre több lesz a felhő. Kora délután helyenként előfordulhat zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól északnyugat felől egyre nagyobb területen számíthatunk tartós esőre, záporra, helyenként zivatarra is. Napközben az északnyugatira forduló szelet több helyen erős, néhol viharos közeli lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton nagyrészt 31 és 36 fok között várható, de északnyugaton 30 fok alatti értékek is lesznek. (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Délelőtt és kora délután még a legtöbb helyen száraz útburkolaton lehet autózni, majd késő délutántól északnyugat felől egyre többfelé lehet vizes, nedves burkolatra számítani. Az északias szélnek kitett útszakaszokon az erős, olykor viharos oldalszél követelhet a szokottnál nagyobb figyelmet!

Összeállította: Lipták Gábor