Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

Honlapunkon ezek a hírek a térképen is megtekinthetők.

Útinform hírek

2018.07.16.

Az M1-es autópályán,
- a felújítási munkálatok miatt Hegyeshalom felé Biatorbágynál közvetlenül az M0-s csomópont után a 16-os és 18-as km között a forgalmat a külső- és a leálló sávra terelik.
- a herceghalmi és a bicskei kijárat közötti szakaszon, a 26-os és a 34-es km között, Hegyeshalom felé a külső és a leálló sávot lezárták, a forgalmat a belső sávba, illetve az ellenkező oldal belső sávjába terelik. A Budapest felé autózókat pedig a külső- és a leálló sávra irányítják. Sebességkorlátozás mellett, mindkét irányban két sávon lehet közlekedni.  (2+1+1 sávos forgalomterelés)
- amennyiben az időjárási körülmények és a forgalmi viszonyok lehetővé teszik, Tatabánya és Óbarok között napközben összeszedik a szemetet, illetve az útpálya melletti növényzetet kaszálják. Az aktuális munkaterületnél a belső sávot lezárják.  (58-46 km)
- Budapest felé a 71-es és a 66-os km között a belső sávot lezárták,a forgalmat a külső- és a leálló sávra terelték, aszfaltozás miatt. 
- Hegyeshalom felé a 93-as és a 99-es km között ugyancsak nagyfelületű burkolatjavítás miatt napközben terelést építenek ki, ami sávzárással jár majd.
- a 135-ös km-ben lévő Börcsi pihenőhelyet karbantartási munkák miatt várhatóan ma délutánig lezárták.
- Hegyeshalom és Győr között napközben fenntartási munkák miatt szakaszos sávzárásokra lehet számítani. (129-171 km)

Az M3-as autópályán,
- Gödöllő térségében, ahol zajvédőfalat építenek, forgalomterelés már nincs, de a főváros felé a leálló sávot a 30-as és a 28-as km között még zárva tartják.
- a 33-as és a 30-as km között a kapaszkodó sávot elkerítették, rézsűcsúszás miatt. A forgalom a három sáv helyett csak két sávon halad. 
- Kál és Füzesabony között, a 107-es és a 108-as km között a leálló sávot csomópontépítés miatt tartják lezárva.
- Polgár térségében a Vásárosnamény felé vezető oldalt lezárták a 165-ös és a 173-as km között. A forgalmat az ellenkező, a Budapest felé vezető oldalra terelték át, ahol irányonként egy-egy sáv járható.
- Budapest felé a 175-ös Polgár csomópontnál hidat javítanak. A külső sávot elkerítették. 

Az M5-ös autópályán,
- Lajosmizse és Örkény között, a 63-as és az 52-es km közötti pályaszakaszon napközben a növényzetet kaszálják és összeszedik az autókból kidobált szemetet. Budapest felé helyenként sávzárásra készüljenek.
- Inárcs térségében az útfelületet javítják. A főváros felé a külső sávot 9-től 17 óráig lezárják. 
- Újhartyán térségében felújítják a burkolatot. A főváros felé tartó oldalon dolgoznak, a forgalmat a 44-es és az 50-es km között sávelhúzással terelik, de mindkét irányban 2-2 sáv járható. 
Bővebben: Budapest felé a külső és a leálló sávot lezárták, a főváros felé haladókat a belső sávba, illetve az ellenkező oldal belső sávjába terelik. A Szeged felé autózókat pedig továbbra is a külső- és a leálló sávra irányítják. Jelentős sebességkorlátozás mellett, de mindkét irányban két sávon lehet közlekedni.
- Kecskemét és Kiskunfélegyháza között a védőkorlátokat javítják. Szeged felé 8-tól 14-ig a belső sávot helyenként lezárják.  (96-109 km)
- Kecskemét közelében csomópontot építenek. A 76-os és a 82-es km között mindkét oldalon szakaszosan a leálló sávot lezárták.
- Kecskemétnél a 83-as km-ben hídfelújítás miatt mindkét oldalon lezárták a belső sávot, a forgalmat a külső- és a leálló sávra irányították.
- Kiskunfélegyháza és Petőfiszállás között sövényvágó géplánc dolgozik napközben. Röszke felé a 114-es és a 121-es km között helyenként a belső sávot lezárják.
  (Forrás: A-WAY ITE Autópálya Zrt.)

Az M7-es autópályán,
- Polgárdi és Balatonvilágos között burkolati jeleket festenek fel az útpályára. Budapest felé a külső sávot szakaszosan lezárják.
- a fonyódi szakaszon a növényzetet kaszálják. Letenye felé a belső sávot az aktuális munkaterületnél napközben lezárják.  (126-170 km)
- a 90-es km-nél a Balatonvilágosi kijáratnál a 710-es főút bekötési csomópontját építik. Mindkét oldalon a leálló sávot lezárták.
- Becsehelynél napközben az elválasztó sáv növényzetét nyírják le. Budapest felé a 234-es és a 224-es km között helyenként a belső sávot lezárják.

Az M30-as autópályán,
- a Miskolcot elkerülő szakaszon a 28-as és a 30-as km között javítják a burkolatot. A Miskolc/Felsőzsolca végcsomópont felé csak egy sáv használható.
- Kistokaj és Miskolc között a növényzetet kaszálják. Az M3-as autópálya felé munkaidőben a belső sávot helyenként lezárják. 

Az M0-s autóúton,
- a déli szakaszon a 11-es és a 13-as, valamint a 22-es és a 24-es km között mindkét oldalon a belső sávot lezárták, mert műszaki átjárókat alakítanak ki a későbbi forgalomterelésig. A munkaterületek mellett két-két sáv használható, 60-as sebességkorlátozás mellett. 
- a 18-as km-nél a csepeli kihajtónál egy rövid szakaszon a leállósávot az M1-es felé tartó oldalon lezárták. 
- a keleti szakaszon a 4-es főút és a 11-es főút között reggel 9 és délután 3 óra között a növényzetet kaszálják, illetve a védőkorlátot javítják. Helyenként a belső sávot lezárják.  (42-76 km) 
- a keleti szakaszon, a Cinkotai kijárat közelében a betonburkolatot javítják. az M5-ös autópálya felé az 57-es km-nél a belső sávot 9.00 és 1600 óra között lezárják. 

Az M2-es autóúton, Dunakeszi térségében a 17-es és a 22-es km között, valamint Gödnél a 29-es és a 27-es km között lezárták a főváros felé vezető oldalt, a bővítési munkák miatt. A forgalmat mindkét munkaszakaszon a Vác felé vezető oldalra terelték át, ahol irányonként egy-egy sáv járható.

Korszerűsítik az M15-ös autóutat. Az 1-es és a 6-os km között, két rövid szakaszon is, mindkét oldalon sávelhúzással halad a forgalom, 60-as sebességkorlátozás mellett. 

Szélesítik az M70-es autóutat. A 4-es, valamint a 13-as km-nél is egy sávra szűkítették le az útpályát. Mindkét helyszínen jelzőlámpa szabályozza a forgalmat, gyakori a torlódás. Nagyobb torlódás esetén személyautóval Letenye és Tornyiszentmiklós között az autóúttal párhuzamos alsóbbrendű úton lehet kerülőt tenni. 

Az M43-as autópályán garanciális javítási munkákat végeznek, így napközben Nagylak felé Makónál a 42-es és az 50-es km között a külső sávot helyenként lezárják. 

* * * *

Az 1-es főúton,
- a Bicske és Herceghalom közötti szakaszon visszaállították a korábbi forgalmi rendet, így a 26-os és a 29-es km között ismét érvényben van a 7,5 tonnás össztömeg korlátozás.
- Tatabánya és Vértesszőlős között az 59-es és a 60-as km közötti útszakaszon építési munkák miatt a fél útpályát lezárták. 
- Komáromban átépítik az 1-es és a 131-es főút csomópontját. A forgalmat az 1-es főúton a 89-es km közelében sávelhúzással terelik. A 131-es főutat pedig augusztus közepéig lezárták. 
- Mosonmagyaróvár átkelési szakaszán a Régi vámház térnél javítják a burkolatot. A 163-as és a 164-es km között sávlezárás mellett dolgoznak.

A 3-as főúton,
- Aszód közelében a 45-ös km-nél útépítők dolgoznak, a fél útpályát lezárták. 
- Miskolcon a József Attila úton, a vasúti kereszteződés és a Sajó-híd közötti szakaszon aszfaltoznak. Sávzárásra, sebességkorlátozásra kell számítani.  (186-187 km)

A 4-es főúton,
- Albertirsa és Cegléd között (52-77 km) az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódó munkák miatt mindkét irányban sebességkorlátozások (40-60 km/h) vannak érvényben. Több szakaszon sávelhúzással terelik a forgalmat.
- a szolnoki elkerülő szakaszon a Szent István Tisza-hídnál végeztek a munkálatokkal, így jelenleg már nincs korlátozás, mindkét irányban akadálymentesen lehet haladni.
- a szajoli szakaszon, a 106-os km és a 112-es km között útépítők dolgoznak, időnkénti félpályás lezárások mellett. 

Az 5-ös főúton,
- Szegeden, a Szabadkai úton a 172-es km-nél a buszmegállók burkolatát újítják fel, útszűkület mellett. 
- Szegeden a 170-es km-nél a Kálvária sugárút és a Gogol utca közötti szakaszon, valamint a Mars térnél a Kossuth Lajos sugárút és a Hajnóczy utca között a felújítási munkák miatt sávlezárásokra készüljenek. 

A 6-os főúton,
- Dunakömlőd és Paks között, a 107-es km-nél, ahol korábban megcsúszott az út menti löszfal, a fél útpályát zárva tartják.
- Bonyhád közelében, a 160-as km-nél közművezetéket cserélnek. A főváros felé útszűkületre és sebességkorlátozásra készüljenek! 
- Mecseknádasd és Pécsvárad között, a „Varasdi völgyhídon” (172-es km), valamint az Apátvarasdi elágazás közelében a „Bolondúti völgyhídon” a 174-es km-nél is javítási munkák miatt a fél útpályát lezárták. Jelzőlámpa irányítja a járműveket.   (10.03-ig, valamint 08.30-ig)
- Zengővárkony határában a 177-es km közelében korábban leszakadt a rézsű, sávelhúzásos terelést építettek ki.
- a 211-es és a 213-as km között a Bodai elágazástól a Szabadszentkirályi elágazásig aszfaltoznak, a fél útpályát lezárták, hosszabb a menetidő. 

A 8-as főúton,
- Herend és Városlőd, a 69-es és 74-es km között útépítés miatt szakaszosan lezárták a fél útpályát.
- Körmenden, a 161-es és a 163-as km között felújítják az aszfaltburkolatot. A kétszer két sávos szakaszon a fél útpályát lezárták. Mellette irányonként egy-egy sáv járható. 
- Körmenden felújítják a Felsőberki-patak hídját. A 165-ös km-nél sávzárásra kell számítani. 

A 10-es főúton, Neszmélynél a 67-es és a 70-es km között útépítők dolgoznak, félpályás lezárásra kell számítani. 

A 21-es főút szélesítése miatt Nógrád megyében Tar, Mátraverebély, Bátonyterenye térségében a 35-ös és a 48-as km között sávszűkítések és sebességkorlátozások miatt kell csökkenteni a sebességet.
A 21-es főút salgótarjáni szakaszán az 59-es km-nél hidat javítanak. A fél útpályát 8 órától várhatóan péntekig lezárják. 

A 22-es főút
- kishartyáni szakaszán, a felújítás miatt az 59-es km-nél a fél útpályát lezárták. 
- 65-ös km-énél, Salgótarján közelében útépítés miatt zárták le a fél útpályát. 

A 25-ös főúton Egerben, a 16-os km-nél közművezetéket javítanak, emiatt a Kerecsend felé haladók sávlezárásra készüljenek.

A 26-os főúton,
- a sajóbábonyi bekötőútnál a 9-es km-nél a hírközlő berendezéseket javítják. A fél útpályát 11-30 és a 12.30 között lezárják. 
- Sajószentpéter átkelési szakaszán a Vörösmarty utca és az Alacskai út között az árkot és az útpadkát teszik rendbe. Munkaidőben félpályás lezárás mellett dolgoznak.

A 27-es főúton, Edelény és Szendrőlád között a 15-ös km-nél hidat javítanak. Félpályás útlezárás mellett dolgoznak. 

A 32-es főúton, Jászberényben, a Kossuth Lajos úti kereszteződés és a Zagyva híd közötti szakaszon felújítják az útburkolatot. A 7,5 tonnánál nehezebb gépjárműveket táblákkal jelzett terelőútra irányították. Szakaszos útszűkületre, majd félpályás korlátozásra lehet számítani a munkafolyamatos függvényében. 

A 38-as főúton, Tarcal térségében felmarják és újraaszfaltozzák a burkolatot. A félpályás lezárásnál napközben jelzőőrök irányítják a forgalmat az 1-es és a 3-as km között. 

A 39-es főúton, Gibártnál, az 5-ös km-nél korábban megcsúszott a rézsű. A jelzőlámpa egyszerre csak az egyik irányba engedi át a forgalmat.

Szegeden a 43-as főút elején, a Berlini körúton felújítják a buszmegállót. A Klapka tér felé egy 200 méteres útszakaszon a szélső sávot lezárták, a forgalmat sávelhúzással terelik. 

A 44-es főút Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszán a 101-es km-nél az M44-es építéséhez kapcsolódó munkálatok miatt mindkét sávot lezárták, a forgalom számára helyben építettek ki terelő utat. Az érintett szakaszon 40 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben. 

A 47-es főúton,
- a 7-es km-nél Debrecen és Mikepércs között a 481-es főút elágazásánál útszűkület van érvényben. 
- Berettyóújfalunál a 35-ös és a 38-as km között felújítási munkálatok miatt lezárták a fél útpályát. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik. 

A 49-es főúton,
- Mátészalka határában a 15-ös km-nél korábban beszakadt az útburkolat. A centrum felé vezető külső sávot lezárták. 
- Ököritófülpösnél aszfaltoznak. A 33-as és a 36-os km között a fél útpályát lezárták. 

Az 51-es főúton, Dunavarsány határában a 23-as km-nél lévő körforgalmú csomópontban javítási munkákat végeznek. Napközben útszűkület mellett dolgoznak. 

Az 52-es főúton, a kecskeméti Csalánosi erdők mellett a csárda előtt négyágú, kanyarodósávos csomópontot építenek. A 6-os és a 7-es km között egy 300 m-es szakaszon félpályás korlátozás van érvényben, jelzőlámpa irányít. 

Az 56-os főúton, Szekszárdon a Pollack Mihály utca egy szakaszán, a 2-es és a 4-es km között felújítják az utat, a fél útpályát lezárták. 

Pécsett, az 58-as főút városi szakaszán felújítják a Siklósi úti vasúti felüljárót. A kétszer két sávos útszakaszon a fél útpályát lezárták, így irányonként csak egy-egy sávon lehet haladni.  Jelentős torlódás alakul ki a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban. 
A Siklósi úton 2-es km-nél vízvezeték építés miatt sávelhúzásos terelésben halad a forgalom. 

A 61-es főúton, Alap és Cece között felújítják a burkolatot. A 19-es és 23-as km között félpályás lezárásokra kell számítani. 

A 62-es főúton,
- Szabadegyházánál az elkerülő utat építik. A 18-as és a 22-es km között helyenként félpályás lezárásra, valamint útszűkületre kell számítani.
- Székesfehérváron, a Seregélyesi úton, a Budai út előtt felújítják a burkolatot. A 44-es és 46-os km között sávlezárásra és torlódásra számítsanak! 

A 65-ös főúton, Harc és Zomba között a 8-as km-nél, valamint Zombánál a 10-es km-ben karbantartási munkák miatt lezárták a fél útpályát. 

A 68-as főúton, Szenyér északi határában 67-es km-nél útszűkület van érvényben. 

A Balaton északi partján, a 71-es főúton, Vonyarcvashegyen, a 96-os és a 97-es km között építési munka miatt a fél útpályát lezárták. Munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat. 

A 75-ös főúton,
- Alsópáhok közelében az 5-ös és a 7-es km között felújítási munkák miatt félpályás lezárásra kell számítani. 
- Nova térségében a 47-es és 54-es km között felújítják az útpályát, helyenként egy sávon váltakozva engedik a forgalmat. 

A 77-es főúton Nagyvázsony határában, forgalomlassító terelőszigetet építenek. A 18-as km-ben félpályás útzár van érvényben. Az áthaladási elsőbbséget táblák jelzik. 

A 81-es főúton, Mór és Bakonysárkány között javítják a burkolatot. A 27-es és a 36-os km közé eső szakaszon félpályás lezárásra és jelzőőrös irányításra készüljenek. Gyakori a torlódás. 

A 82-es főúton, Nyúl és a győrújbaráti elágazás közötti szakaszon felújítják a burkolatot, emiatt helyenként egy sávra szűkítették az útpályát.  

A 83-as főúton, Gyirmóton az M1-es autópálya közelében csomópontot építenek, a 70-es km közelében irányonként csak egy-egy sáv járható. 

A 86-os főúton,
- Zalabaksán a 14-es km-nél hídjavítás miatt a fél útpályát lezárták. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza.
- a Zalalövő elkerülő szakaszon, egy rövid szakaszon megcsúszott az út menti rézsű. A 30-as km-nél útszűkületen kell áthajtani.  (2018 év vége)
- Csornán, a Thököly út és az Andrássy utca kereszteződésénél a 149-es km-nél csatornáznak. Emiatt a főútról nem lehet lekanyarodni sem az Andrássy utcára, sem a Barbacsra vezető útra. A forgalmat mellékutakra terelik.

A komáromi határhíd szlovák oldalán felújítják a felnyitható hidat, ezért azt lezárták. Magyarország felől az Erzsébet hídra csak a 3,5 tonnánál könnyebb és a 3,5 méternél alacsonyabb gépjárművek, valamint a behajtási engedéllyel rendelkező buszok hajthatnak fel. A korlátozás alá eső járművek Vámosszabadinál, vagy Esztergomnál tudnak átlépni Szlovákiába. (A tehergépjárművek az Esztergomi teherkompon, a buszok pedig a Mária Valéria hídon kelhetnek át. A gyalogos és a kerékpáros közlekedésre nem vonatkozik a korlátozás.)

A 311-es főúton, Cegléd közelében a 31-es km-nél csomópontot építenek, útszűkületen kell áthajtani.

Hajdúsámsonnál az elkerülő utat építik. A 471-es főúton a 7-es és a 15-ös km-nél, valamint a Hajdúhadházra vezető úton a 12-es km-nél a fél útpályát lezárták.   

Fehérgyarmaton, a 491-es főút 9-es és a 11-es km között aszfaltozás miatt egy sávra szűkítették az útpályát. Váltakozó irányú a forgalom. 

A 681-es főút 18-as és 20-as km-e között, Berzence után a határ felé felújítják a burkolatot. Nappal jelzőőrök, éjjel jelzőlámpa szabályozza a váltakozó forgalmat. 

A 832-es főúton, Pápa és Nagygyimót között felújítják a burkolatot. A 3-as és 7-es km között 40-es sebességkorlátozás követel figyelmet. 

Pápánál, a 834-es főút első 4 km-es szakaszán félpályás korlátozás van érvényben az útfelújítás miatt. Jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

A Bicske és Zsámbék közötti úton burkolat felújítás miatt sávzárások és 40 km/h-s sebességkorlátozás lassítja a közlekedést. 

Gödöllőn az Állomás utat, a Fürdő utca és a Dalmady Győző utca között útépítés miatt egyirányúsították. A forgalmat az Isaszegi útra terelték át.
Ugyanott pedig a vasúti átjárót felújítják, ezért azt lezárták. A forgalmat az ideiglenesen megépített terelőúton vezetik.

Felújítják Kiskörénél a Tisza-hidat, azért azt lezárták. A novemberig tartó munka során a vonatokat buszokkal pótolják, a közúti forgalmat pedig terelőútra irányítják. Kisköréről a folyó túlpartján lévő Pusztataskonyba így jelentős kerülővel a Tiszanána, Újlőrincfalva, Poroszló, 33-as főút Tiszafüredi Tisza-folyó híd, Tiszafüred, Tiszaszőlős, Abádszalók érintésével lehet eljutni. A buszjáratok a Heves – Tiszafüred - Fegyvernek útvonalon közlekednek. 

Taktaharkány határában, a Szerencsre vezető úton hídépítők dolgoznak. A 21-és a 22-es km között az utat lezárták, a forgalmat a 37-es főútra terelik az újharangodi és bekecsi elágazások között.

Erdőhorvátiban hidat javítanak, a 24-es km-nél útszűkület mellett dolgoznak.
 

Kisvárdánál lezárták a Fényeslitkére vezető utat a Hármas úti csomópontnál. A 4-es főúton át vezető terelő utat sárga táblák jelzik.

 

Felújítják a Körösladány és Gyomaendrőd közötti Gyomai Hármas-Körös-hidat, ezért azt ma reggeltől várhatóan két hónapig lezárják.

A személyautók, a 7,5 tonna alatti járművek, a menetrend szerinti autóbuszok, a terelőútként kijelölt, úgynevezett „Olajosok útján” a 46-os főút felé közlekedhetnek, 30-as sebességkorlátozás mellett. A terelő út teljes szakaszán kavicsfelverődésre lehet számítani.

A Gyomai Hármas-Körös-hídon a gyalogosok és a kerékpárosok – biciklijüket áttolva - a kijelölt helyeken közlekedhetnek.

A 7,5 tonnánál nehezebb járműveket és minden további járművet a 46-os főút - Csárdaszállás-Köröstarcsa - 47-es főút - Körösladány útvonalra terelik.


Tiszakürtön, az M44-es építési munkálatai miatt lezárták a Táncsics Mihály utca egy szakaszát. A forgalmat egy ideiglenesen kialakított terelőútra irányítják.

Cserkeszőlő határában a Cibakházára vezető összekötő utat a 44-es főút és a Tiszakürti elágazás között lezárták, az M44-es építési munkálatai miatt. A forgalmat egy közeli, ideiglenes terelőútra irányítják, ahol váltakozva engedik a járműveket.

A Tolna megyei Kistormáson, a településen átvezető közúton felújítják az burkolatot. Félpályás, jelzőőrös forgalomkorlátozás van érvényben.

Diósdon, a Törökbálintra vezető út Szabadság utcai szakaszán az 1-es km-nél, ahol korábban beszakadt a burkolat, 30-as sebességkorlátozás van érvényben. 

Nyúl belterületén, a Szabadság utca - Táncsics Mihály utca útvonalon felújítják a burkolatot. Az út egy részét lezárták, a forgalmat helyben terelik el. 

Dunakeszin a Kossuth Lajos utcán, illetve Fóton a Németh Kálmán úton esetenként félpályás lezárások lassíthatják a forgalmat, mert az M2-es autóút bővítése miatt körforgalmú csomópontokat építenek. 

Felújítási munkákat végeznek a Csepel és Szigetszentmiklós közötti úton. Az M0-s autóút és a Csepeli út találkozásánál a Közútkezelő telephelye előtt körforgalmú csomópontot alakítanak ki, amely időnként jelentős forgalomkorlátozással jár. 


Csesznek település határában újraaszfaltozzák a bekötőutat, ezért az lezárták. A forgalmat a 82-es főúton, Bakonyszentkirály felé terelik.

 * * * *

A balatoni komp a főszezoni menetrend szerint közlekedik. Szántódról 6 óra 40 perctől 23 óra 20 percig, Tihanyból pedig 7 órától 23 óra 40 percig szállítja a járműveket, 40 percenként. (A menetrendben augusztus 27-én lesz változás.)

 * * * *

A kamionstop ezen a hétvégén (július 21-22.) szombat délután 3 órától vasárnap este 10 óráig lesz érvényben.

(Fontos változás, hogy júliusban és augusztusban az államhatártól a telephelyig, vagy lerakóhelyig – néhány útszakasz kivételével – közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik.)

Összeálította: Horváth Zsolt